Strokovni članki 7.6.2018

Italija lahko premika finančne trge

Avtor Rok Petročnik

Po mesecih pregovarjanj in preigravanj se je naposled končala tudi italijanska politična kriza, kar je zelo pomagalo tudi evropskim delniškim trgom, ki so se vrnili nazaj na pot proti doseženim zgodovinskim vrhom iz letošnjega januarja.

Še pred tednom dni je bilo vse skupaj videti veliko slabše, saj je poglobitev politične krize v Italiji prestrašila evropske borze, pri investitorjih pa obudila skrbi o finančnem kolapsu naše zahodne sosede. Populistični stranki Gibanje 5 zvezd in Liga sta si namreč z vsemi močmi prizadevali, da bi italijanski predsednik Sergio Mattarella potrdil evro skeptika Paolo Savono za novega finančnega ministra. Predsednik je zahtevo zavrnil in zaupal vzpostavitev nove vlade Carlu Cottarelliju, za katerega se je predvidevalo, da bo izgubil glasovanje o zaupnici v italijanskem parlamentu. Po zavrnitve sestavljene vlade so se zahtevani donosi dvoletnih italijanskih obveznic več kot podvojili na slabih 2,4 odstotka.

Sočasno z rastjo zahtevanih donosnosti so evropski delniški indeksi začeli drseti nižje in končali trgovalni dan v rdečih številkah. Kasneje sta nato populistični stranki podali novo listo vlade, ki jo je italijanski predsednik Mattarella odobril. Prejšnji petek je Italija tako dobila novo vlado pod vodstvom profesorja prava Giuseppe Conta. Tudi finančni trgi so zelo pozitivno sprejeli konec italijanske politične krize, znižali pa so se tudi zahtevani donosi na italijanske obveznice. Konec politične krize je zelo pomagal tudi evropskim delniškim trgom, ki so ponovno pričeli pohod proti doseženim zgodovinskim vrhom iz januarja 2018.

Seveda konec prejšnjega trgovalnega tedna ni bi bil dovolj »razburljiv«, zato je predsednik Trump po dolgih tednih miru na fronti trgovinske vojne, objavil uvedbo tarif na uvoz jekla in aluminija iz Mehike, Kanade in EU. Objava je zelo presenetila investitorje po svetu, kar se je takoj odrazilo na svetovnih delniških trgih.

Navkljub vsem negativnim novicam, se je v začetku tedna na borze ponovno naselil optimizem. V jadra svetovnih borz je zapihal nov veter, tečaji pa so v zadnjih dneh lepo pridobili. Vlagatelji v ameriški energetski sektor so bili sicer razočarani, saj je ta sektor izgubil slabe štiri odstotke. Krivdo za zdrs energetskega sektorja lahko pripišemo ceni WTI surove nafte, ki je v zadnjih dveh tednih izgubila skoraj 12 odstotkov in se spustila na območje okoli 65 dolarjev za sodček. Razloga za nagli upad cene WTI nafte sta povečana ameriška proizvodnja in skrbi vlagateljev, da bodo OPEC in zaveznice naftnega kartela povečale lastno proizvodnjo.

 

Avtor komentarja je zaposlen v družbi ALTA Invest d.d.
Prispevek je informativne narave in je pripravljen izključno za boljše razumevanje finančnih instrumentov
oz. delovanja trga kapitala in ni namenjen točno določenemu vlagatelju. Prispevek ni tržno sporočilo ali
priporočilo družbe ALTA Invest d.d., avtor pa v prispevku izraža lastno mnenje.
Nadzorni organ družbe ALTA Invest d.d. je Agencija za trg vrednostnih papirjev.
Ostale informacije so dostopne na: www.alta.si/razkritja

NAZAJ NA STROKOVNI VPOGLED