Strokovni članki 20.7.2018

Vzpon »zelene« industrije

Avtor Rok Petročnik

Kanada je legalizirala uporabo marihuane v medicinske namene že leta 2001, vendar je 7. junija letos naredila še korak dlje. Tega dne je namreč kanadski senat v parlamentu izglasoval zakon, ki odraslim osebam dovoljuje uporabo marihuane tudi v rekreacijske namene. Čeprav je bil Urugvaj prva država, ki je popolnoma legalizirala uporabo kanabisa v rekreacijske namene, je Kanada, ki je tudi članica skupine G7, postala prva od razvitih držav, ki je pričela postopke v omenjeni smeri. Po glasovanju v senatu, je sredi junija zakon potrdil še spodnji dom parlamenta. Kanado sedaj čaka še neprijetno opravilo, in sicer obvestiti Združene narode o odstopu od 3 mednarodnih konvencij, ki urejajo tematiko kanabisa. Če jih ne bo obvestila in bo zakon pričel veljati, bo to pomenilo, da Kanada de facto, krši mednarodno pravo.

Kljub temu, da ima Kanada le še zakonodajni korak do popolne legalizacije uporabe marihuane, pa vlagatelji v zeleno industrijo že praznujejo. Investitorji namreč predvidevajo, da bo po sprejetju zakonodaje v roku enega leta zeleni industriji zaradi prodaje kanabisa odraslim osebam prineslo dodatnih 5 milijard dolarjev. Poslovne projekcije analitikov pa napovedujejo rast prodaje kanabisa v naslednjih treh letih do 25 milijard dolarjev letno oziroma, da bo do leta 2026 prodaja v Severni Ameriki nanesla 50 milijard dolarjev prihodkov. Kako veliko je zaupanje vlagateljev v popolno legalizacijo kanabisa prikazujejo delnice zelenih gigantov Aurora Cannabis Inc in Aphria Inc, ki so se v zadnjem letu dvignile za rekordnih 400 in 200 odstotkov

Tudi v ameriški farmacevtski industriji opažamo ogromen premik v miselnosti do marihuane. V ZDA je ta trenutek zgodovinsko visoka podpora za uporabo marihuane v medicinske namene. Do današnjega dne je FDA odobrila že tri zdravila, ki so narejena na podlagi sintetičnega kanabisa, vendar nobeno od njih ni poželo pravega uspeha. Podjetje GW Pharmaceuticals je naredilo zdravilo Epidiolex, ki je namenjeno za zdravljenja dveh zelo redkih oblik epilepsije. To je prvo zdravilo, ki je narejeno na podlagi naravnega kanabisa. Uprava za prehrano in zdravila (FDA) je 25. junija tudi uradno prižgala zeleno luč za prodajo in uporabo zdravila. Za odobreno zdravilo Epidiolex analitiki pričakujejo, da bo postalo prava uspešnica v letu 2018. Predvideva se namreč, da bo zdravilo do leta 2022 podjetju prineslo kar milijardo dolarjev prihodkov.

 

Avtor komentarja je zaposlen v družbi ALTA Invest d.d..
Prispevek ni tržno sporočilo ali priporočilo družbe ALTA Invest d.d., avtor pa v prispevku izraža lastno mnenje.
Avtor ni lastnik omenjenih delnic.
ALTA Invest d.d. in z njo povezane osebe so lahko lastnice omenjenih delnic.
Nadzorni organ za ALTA Invest d.d. je Agencija za trg vrednostnih papirjev.
Ostale informacije so dostopne na: www.alta.si/razkritja

NAZAJ NA STROKOVNI VPOGLED