Strokovni članki 6.8.2018

Kako se svet seli v oblak in zakaj tehnologija cveti

Avtor Izidor Jerman

Letošnje leto se je začelo zelo vzpodbudno, vendar pa smo še v zimskih mesecih doživeli korekcijo, prvo po dveh letih. Večino vlagateljev je popravek tečajev presenetil, seveda pa so se nato pojavila tudi vprašanja o recesiji, medvedjem trendu… A kot se je potrdilo, je šlo zgolj za korekcijo, tečaji pa so se kmalu obrnili nazaj navzgor. Zaenkrat lahko rečemo, da je letošnje leto zaznamovano z neobičajno velikim številom geopolitičnih dogodkov, ki pa so večinoma hitro razvodeneli in imeli zgolj kratkoročen vpliv na trge.

Če gledamo v lokalnih valutah so trgi v ZDA že skoraj na nivojih iz začetka leta, tehnološki Nasdaq je celo na novih rekordih. Preračunano v evre pa so ameriški trgi že krepko presegli nivoje iz začetka leta. Evropski trgi so nekje na polovici, medtem ko največ zaostajajo trgi v razvoju, ki so po korekciji iz začetka leta še naprej izgubljali na vrednosti.

Če se ne bo zgodilo kaj nepredvidljivega lahko do konca letošnjega leta, predvsem pa v jesenskih mesecih, pričakujemo pozitiven trend. Podjetja namreč objavljajo odlične rezultate, globalna makroekonomska situacija se ponovno izboljšuj, pred dnevi je Kitajska napovedala vzpodbude v gospodarstvu, zaznati pa je tudi povečano aktivnost pri prevzemih.

Gledano iz zgodovinskega vidika vrednotenja delnic trenutno niso tako visoka kot se morda zdi na prvi pogled. Potrebno je namreč upoštevati, da podjetja letos dosegajo tudi več kot 20-odstotne rasti dobičkov, ki so po dolgem času podprti tudi z nadpovprečno rastjo prodaje. To je dejansko kar konkretno znižalo vrednotenja.

Glavno letošnje gonilo rasti so, kot smo v ALTA Investicijski strategiji napovedali že v začetku leta, tehnološke delnice. Vrednotenja v tehnološkem sektorju so trenutno sicer res najvišja, vendar pa so obenem rekordni tudi dobički teh podjetij, prodaja v tehnološkem sektorju pa se zvišuje po najvišjih stopnjah.

Dejstvo je, da se je v zadnjih 20 letih svet močno spremenil in danes dejansko spremljamo to, kar so razni vizionarji napovedovali pred 20 leti. Poslovanje podjetij se nezadržno seli v oblak, ta proces pa je šele v začetni fazi. Potrošniki svoje navade počasi a vztrajno prilagajamo novim trendom, vedno več storitev in nakupov pa opravimo preko pametnih telefonov.  Če so vrednosti delnic tehnoloških podjetji pred 20 leti rasle izključno zaradi pričakovanj, dobiček pa je bil nepomemben, danes rastejo zlasti zaradi visoke rasti prodaje in dobičkov.

Avtor komentarja je zaposlen v družbi ALTA Skladi d.d.
Prispevek ni tržno sporočilo ali priporočilo družbe, avtor pa v prispevku izraža lastno mnenje.
Ostale informacije so dostopne na: http://www.alta.si/Omejitev_odgovornosti_in_piskotki/Omejitve_odgovornosti_za_ALTA_Skladi_dd

NAZAJ NA STROKOVNI VPOGLED