Strokovni članki 6.8.2018

Apple in Tesla navdušila

Avtor Andraž Antonič

V zadnjem tednu dni na trgih še naprej vlada poletno zatišje, ki so ga vsaj nekoliko popestrile objave  rezultatov podjetij. V tem času je osrednji ameriški delniški indeks S&P 500 izgubil 2 odstotka vrednosti, podobno sliko pa opazujemo v Evropi. Zdrs vrednosti smo opazovali tudi pri žlahtnih kovinah, saj je zlato izgubilo 1,3 odstotka, surova nafta pa se je pocenila za dobre tri odstotke.

Na političnem parketu je znova vladal ameriški predsednik Donald Trump. V sredo je namreč odjeknila novica, da njegova administracija pripravlja nov predlog glede višine tarif na kitajske izdelke. Prvi predlog 10-odstotnih tarif na okoli 200 milijard blaga, ki ga Kitajska letno izvozi v ZDA, naj bi Trump želel dvigniti na kar 25 odstotkov. To se je močno odrazilo na azijskih trgih, kjer smo v zadnjih dneh spremljali več-odstotno razprodajo delniških trgov. Med vodilnimi izgubami so seveda kitajske delnice in tudi nekatere azijske valute.

Za zanimivo dogajanje v gospodarskem sektorju so v sredo poskrbeli v Tesla Motors. V preteklem četrtletju je proizvajalec električnih vozil zabeležil 717 milijonov dolarjev izgube, kar je dvakrat več kot v enakem obdobju lani. Gre že za sedmo zaporedno četrtletje, v katerem je družba izgubila denar. Prihodki so se na drugi strani okrepili za 44 odstotkov in dosegli  4 milijarde dolarjev. Elon Musk je ob predstavitvi rezultatov povedal, da so pri Tesli v preteklem mesecu dostavili 40.740 vozil, v istem mesecu lani pa je bilo dostavljenih zgolj 22.000 vozil. Poleg zabeleženega mejnika 5 tisoč vozil Model 3 je Musk povedal, da načrtujejo do konca avgusta izdelati 6 tisoč vozil Model 3 tedensko, kar pomeni med 50 in 55 tisoč vozil Model 3 v naslednjem četrtletju. Hkrati družba ostaja na dobri poti, da doseže načrt izdelave 100 tisoč vozil Model S in X v letu 2018. Vlagatelje je navdušil tudi podatek, da so se pri vodstvu odločili za novo znižanje ocene stroškov investicij. Te naj bi po novem v letošnjem letu znašale 2,5 milijarde ameriških dolarjev. Po objavi podatkov so se delnice družbe Tesla v izven rednem trgovanju okrepile za slabih 10 odstotkov.

Večina vlagateljev je ta teden težko pričakovala poslovne rezultate družbe Apple. Navkljub temu, da je običajno tretje poslovno četrtletje težavno za Apple, so pri tehnološkem gigantu presenetili. Dobiček na delnico je dosegel 2,34 dolarja (pričakovano $2,18), prihodki pa so dosegli 53,3 milijarde dolarjev (pričakovano 52,31 milijarde). Pri jabolku so prodali 41,3 milijona pametnih telefonov iPhone, kar je 300 tisoč več kot v enakem obdobju lani. Trg je sicer pričakoval okoli 300.0000 več prodanih telefonov, vendar pa je nižjo količinsko prodajo nadoknadila povprečna cena prodanega telefona. Ta je namreč dosegla 724 dolarjev, medtem ko so vlagatelji pričakovali 699 dolarjev. Povprečna cena prodanega telefona se je tako v primerjavi z lanskim letom zvišala za kar 118 dolarjev. Tako ne preseneča, da je delnica Apple v izven rednem trgovanju poskočila za okoli štiri odstotke in tako dodala še nekaj dodatnih milijard tržne kapitalizacije tehnološkemu gigantu.

 

Avtor komentarja je zaposlen v družbi ALTA Invest d.d..
Prispevek ni tržno sporočilo ali priporočilo družbe ALTA Invest d.d., avtor pa v prispevku izraža lastno mnenje.
Avtor ni lastnik omenjenih delnic.
ALTA Invest d.d. in z njo povezane osebe so lahko lastnice omenjenih delnic.
Nadzorni organ za ALTA Invest d.d. je Agencija za trg vrednostnih papirjev.
Ostale informacije so dostopne na: www.alta.si/razkritja

NAZAJ NA STROKOVNI VPOGLED