Strokovni članki 10.8.2018

Vročina in delnice

Avtor Slavko Rogan

Če smo pričakovali, da bo vročina pregnala vlagatelje, smo se zmotili. Tedenski pogled na delniške trge kaže ravno nasprotno. Velika večina delniških trgov je pridobivala, tedenske rasti pa so presegale celo dva odstotka. Zelo spodbudno glede na okolje, ki ga vsake toliko časa pretresejo nove napovedi trgovinskih vojn. Osrednja trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko je sedaj že skorajda permanentna. Vse ostale ji sledijo v senci, vendar niso nepomembne. Vsaka vojna se konča za zeleno mizo in tudi tukaj je samo vprašanje, koliko časa bomo še gledali napenjane mišic preden bo prišlo do spoznanja, da bo katerakoli stran težko zmagala.

K sreči se trgi več kot očitno na ta del ne ozirajo preveč, temveč so rezultati tisti, ki dajejo vlagateljem optimizem in potrjujejo, da so delniške naložbe še zmeraj prava izbira. Zbirni pogled na poslovanje podjetij v ZDA in Evropi kaže na bistveno večjo uspešnost ameriških podjetij pri rasti prihodkov, še bolj pa pri rasti dobička na delnico. Ta teden je bil objavljen tudi podatek o toku denarnih sredstev na Evropske delniške trge v  zadnjih petih mesecih. Sredstva v evropskih delniških skladih so se v tem obdobje zmanjšala za zelo velikih 55,8 milijarde dolarjev. Gre za odziv investitorjev na politično krizo v Italijo in Španiji, zmešnjava okrog Brexit-a in nenazadnje slabi makroekonomski indikatorji. Glede na ta podatek se zdi tudi logičen razkorak med donosnostjo ameriškega trga napram evropskemu v tem opazovanem obdobju.

V sredini tedna je ameriški delniški trg precej razburkal kontroverzni ustanovitelj podjetja Tesla Elon Musk, ki je nepričakovano napovedal, da  razmišlja o popolni privatizaciji družbe. Ker je bilo sporočilo zelo skopo, morda celo nekoliko prenagljeno, je sprožilo veliko več vprašanj kot ponudilo odgovorov. Zaradi tega je bilo za nekaj časa celo zaustavljeno trgovanje z delnicami Tesle. Ali je projekt res pripravljen do te mere, da se lahko napoved uresniči, bomo videli v kratkem, s tem pa je na kocki tudi kredibilnost ustanovitelja. Denar potreben za izvedbo ni zanemarljiv. Muskovi cilji in napovedi se že kar nekajkrat niso uresničile, pa vendar (še) uživa veliko zaupanje investitorjev. Cena, po kateri bi izplačali delničarje in podjetje umaknilo iz borze, je 420 dolarjev za delnico, kar je bilo precej višje od tržne cene. Pa vendarle  se je hitro oglasil »zdrav pohlep« investitorjev, saj jih večina ponudbo smatra za prenizko.

Investitorji pa so v Evropi za zelo dobro poslovanje v drugem četrtletju zelo izdatno nagradili  Adidas, ki je po objavi rezultatov pridobil 8 odstotkov. Če je svetovno prvenstvo v nogometu Rusiji pustilo zelo dober organizacijski pečat, pa je pri Adidasu pustilo poslovnega. Uspešni so bili kljub temu, da je konkurenčni Nike z dresi opremil več reprezentanc vključno s finalistoma Francijo in Hrvaško.

 

Avtor komentarja je zaposlen v družbi ALTA Skladi d.d.
Prispevek ni tržno sporočilo ali priporočilo družbe ALTA SKLADI d.d., avtor pa v prispevku izraža lastno mnenje.
Avtor ni lastnik omenjenih delnic.
ALTA Skladi d.d. in z njo povezane osebe so lahko lastnice omenjenih delnic.
Ostale informacije so dostopne na: http://www.alta.si/Omejitev_odgovornosti_in_piskotki/Omejitve_odgovornosti_za_ALTA_Skladi_dd

NAZAJ NA STROKOVNI VPOGLED