Strokovni članki 16.8.2018

Turčija kot špekulativna priložnost?

Avtor Miha Mihalj

Turiste, ki se šele odpravljajo v Turčijo, bo zaradi pada vrednosti lire letošnji dopust stal veliko manj, kot so pričakovali, ko so rezervirali dopust. A medtem ko so lahko turisti prešerne volje, so veliko slabše volje vlagatelji v turške delnice in podjetja, ki poslujejo s to državo. Visok padec vrednosti turške lire, ki je bil pospremljen tudi s padcem tečajev delnic, jih namreč ni pustil ravnodušnih.

Letošnja turška ranljivost se je pričela s stopnjevanjem politične negotovosti in sklicem predčasnih parlamentarnih ter predsedniških volitev s strani opozicijske stranke MHP. Glavnino razlogov za turške težave bi sicer lahko pripisali kar njenemu predsedniku Erdoganu, ki se je zaradi nabiranja političnih točk začel vpletati v vodenje centralne banke in ji diktirati poteze, popolnoma skregane z ekonomsko logiko. Erdogan je namreč vztrajal, da visoke obrestne mere povzročajo inflacijo in zahteval, da jih banke znižajo. Njegova politika je v zadnjih letih temeljila na rasti gospodarstva za vsako ceno, kar se je dolgo časa zdelo kot formula za uspeh. Toda v zasledovanju tega cilja so vse ostalo ignorirali, predvsem pa se niso ozirali na način, kako je bila rast financirana.

Turška kriza se je še dodatno poglobila zaradi zapleta z ameriškim predsednikom Trumpom in napovedjo sankcij zaradi priprtega ameriškega pastorja Andrewa Brunsona, ki je bil obtožen zaradi terorizma in vohunjenja. Najprej so ZDA uvedle sankcije proti turškima ministroma za pravosodje in notranje zadeve, ko pogovori s turško delegacijo niso bili uspešni, pa je Trump še podvojil carine na uvoz jekla in aluminija iz Turčije.

Glede na zadnje dogodke ne preseneča, da se turška centralna banka zoper nastali položaj bori z vsemi razpoložljivimi orožji. Turški centralni bankirji so namreč že napovedali konkretne ukrepe za krepitev finančne stabilnost in zagotavljanje ustrezne likvidnosti domačim bankam. Finančni sistem bo centralna banka oskrbela s približno 10 milijardami turških lir, 6 milijardami dolarjev in 3 milijarde dolarjev v ekvivalentu zlata, obenem pa je že znižala tudi stopnjo obveznih rezerv. Ti ukrepi so zaenkrat samo delni obliž in Turčije ne bodo izvlekli iz krize. V prvi meri bo moral Erdogan, ki so ga ZDA stisnile v kot, popustiti in ponovno vzpostavi diplomacijo z ZDA. Centralna banka bo morala konkretno zvišati obrestno mero in zajeziti padec lire ter rastočo inflacijo. To bi bil najboljši scenarij, ki bi povrnil zaupanje v turško liro in kapitalski trg, v primeru tega scenarija pa bi lahko pričakovali tudi močan pozitiven odboj tečajev na turškem kapitalskem trgu.

V zadnjih dneh se sicer omenja tudi vzpostavitev kapitalskih kontrol, kar bi kratkoročno stabiliziralo državo. A to bi bil le kratkoročen ukrep, saj bi po ukinitvi nadzora tuji kapital še hitreje začel odtekati iz države. To bi bilo za Turčijo gotovo slabo, saj tuji kapital za financiranje visokega primanjkljaja na tekočemu računu plačilne bilance, krvavo potrebuje.

Čeprav je Turčija sorazmerno velika država, je pričakovati zgolj omejen vpliv njenih težav na svetovno gospodarstvo. Največji vpliv turške krize se je odrazil na izgubi vrednosti večine valut trgov razvoju, predvsem v državah (JAR, Indija, Mehika, Argentina), ki imajo podobne strukturne težave kot Turčija. Na kapitalskih trgih lahko sicer kratkoročno pričakujemo nekoliko večjo nihajnost, srednjeročno pa bodo vsi vpleteni verjetno imeli v sebi dovoljšno mero pragmatičnosti, ki bi pomirile razmere.

 

Avtor komentarja je zaposlen v družbi ALTA Skladi d.d..
Prispevek ni tržno sporočilo ali priporočilo družbe, avtor pa v prispevku izraža lastno mnenje.
Ostale informacije so dostopne na: https://www.alta.si/sl-si/omejitev-odgovornosti/alta-skladi

 

 

 

 

NAZAJ NA STROKOVNI VPOGLED