Strokovni članki 26.11.2018

V pričakovanju razkritja ponudb

Avtor Sašo Stanovnik

Skupini Intereuropa je v prvih devetih mesecih letošnjega leta prihodke uspelo zvišati za 8 odstotkov na 119 milijonov evrov, rast pa so zabeležili v vseh poslovnih segmentih. Rast na ključnih trgih, torej Sloveniji in na Hrvaškem, je znašala 10 oziroma 11 odstotkov glede na isto obdobje lani. Med posameznimi trgi so občutnejši padec zabeležili le v Srbiji in Makedoniji, kjer so se prihodki znižali za 21 oziroma 13 odstotkov. Silovit upad prihodkov na makedonskem trgu je pri tem posledica enkratnih poslov, ki so bili realizirani v prvem polletju 2017 in so zvišali prihodke v Makedoniji na izredno visoko raven. V Srbiji pa je upad povezan s težavami s tamkajšnjim poslovodstvom, ki so ga že zamenjali. V Srbiji se sicer zato pričakuje tudi slabše zadnje četrtletje. Velja omeniti, da je rast v tretjem četrtletju slabša kot je bila v predhodnih četrtletjih.

Toda obenem so skupaj z rastjo prihodkov rasli tudi stroški. Močna rast stroškov storitev še naprej neugodno vplivala na marže. Tudi rast cene nafte, ki je zaznamovala letošnjo pomlad, Intereuropi ni koristila. Dobiček iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) je v prvih devetih mesecih leta znašal 10,8 milijonov evrov, oziroma za odstotek manj kot v istem obdobju lani. Dobiček pa je znašal 4 milijone evrov kar je 24 odstotkov več kot primerljiv oziroma prilagojen dobiček lani.

Pozitivno ustvarjanje prostega denarnega toka, tudi na račun investicij, je Intereuropi omogočilo nadaljevanje razdolževanja, saj so dolg v letošnjem letu znižali za dodatnih 5,7 milijona evrov na 67,1 milijona evra.

Ciljno ceno Intereuropine delnice v posodobljeni analizi ohranjamo pri 2,8 evra s priporočilom drži. Cena bo še naprej predvsem pod vplivom prodajnega postopka, kjer se vse bolj bliža razkritje zavezujočih ponudb oziroma cen.

 

Avtor komentarja je zaposlen v družbi ALTA Invest d.d., Železna cesta 18, 1000 Ljubljana.
Avtor ni lastnik omenjenih delnic.
ALTA Invest d.d. in z njim povezane osebe so lahko lastnice omenjenih delnic.
Nadzorni organ za ALTA Invest d.d. je Agencija za trg vrednostnih papirjev.
Ostale informacije v zvezi z naložbenim priporočilom so dostopne na: www.alta.si/razkritja

 

 

NAZAJ NA STROKOVNI VPOGLED