Strokovni članki 14.12.2018

Kaj nam je prineslo leto 2018?

Avtor Izidor Jerman

Ko se leto izteka, se čedalje bolj oziramo nazaj in proučujemo, kako je bilo leto uspešno, hkrati pa delamo načrte za prihodnje leto. To običajno velja za vse, za podjetja, športna in kulturna društva, občine, države in seveda tudi za družine in posameznike. Športne organizacije ocenjujejo leto po športnih dosežkih in načrtujejo kadrovsko sestavo moštva za prihajajoče leto, kulturna društva ocenjujejo število prireditev in ugotavljajo, kakšen je bil obisk, ter na podlagi tega delajo načrte za prihodnje leto. Podjetja ocenjujejo leto z rastjo prodaje, dobička, naložb ipd. in načrtujejo na podlagi pričakovanj, že znanih naročil, potrebnih naložb za dosego cilja ipd. Državni in občinski proračuni se ocenjujejo glede na izvedbo zastavljenih projektov in običajno na podlagi tega, za koliko je bil presežen načrtovani primanjkljaj, na podlagi katerega se naredijo načrti (proračun) za prihajajoče leto. Družina pa se ozre nazaj v leto in uspešnost ocenjuje po zdravju, kariernem napredovanju, šolskem uspehu otrok in če je vse našteto v redu, je uspeh leta merjen po prihodkih, dopustu in nakupu novega avtomobila, tudi načrtovanje prihodnjega leta se vrti v tem vrstnem redu.
Na finančnih trgih pa leto ocenjujemo povsem preprosto: po donosih, pri čemer pogledamo, kateri dogodki so vplivali na gibanje delniških indeksov. Pri načrtovanju za naprej pa poskušamo oceniti vse zgoraj omenjene napovedi (podjetja, društva, države in posameznika, ki ga merimo glede na razpoloženje potrošnika) in kakšna je verjetnost recesije. Če je ta verjetnost minimalna, poskušamo oceniti, kakšna bo rast BDP, in posledično, kako hitro bodo rasli dobički podjetij. Ko pridobimo te ocene, proučimo, ali so kapitalski trgi precenjeni ali podcenjeni ali so približno na povprečju, in na koncu temu primerno prilagodimo naložbene portfelje. Čez leto glede na dogajanje na trgih, na katero vplivajo vsi zgoraj omenjeni dejavniki, naložbene portfelje ustrezno prilagajamo.
In kaj je letos zaznamovalo kapitalske trge? Leto smo začeli optimistično na krilih ob koncu leta 2017 sprejete davčne reforme v ZDA. Kmalu, tj. februarja, je sledil intenziven popravek, ki je trgom vzel zagon. Potem smo se kakšen mesec ali dva vsi vpleteni spraševali in eden proti drugemu argumentirali, ali gre za popravek ali za začetek medvedjega trenda. Približno v maju se je izkazalo, da je šlo za popravek, in polni energije smo zakorakali v poletne mesece, ki so bili povsem nestresni, ravno pravšnji za poletne počitnice. Razlog za rast so bili predvsem odlični poslovni rezultati, predvsem ameriških podjetij. Rast BDP v ZDA je bila izjemna in tudi v Evropi smo spremljali počasen zagon gospodarstva. Malo več težav je bilo zaznati na trgih v razvoju, kjer so na plano prihajale dolgo spregledane strukturne težave posameznih držav. Imeli smo krizo v Turčiji in še v Italiji, potem smo vsi nestrpno pričakovali vmesne volitve v ameriški kongres in senat. Ves ta čas je bil v valovih v ospredju brexit, rdeča nit in največja potencialna težava (grožnja) so bila in še vedno so trgovinska razmerja, ki jih mediji ljubkovalno imenujejo trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko. Ves čas aktivno vpleteni na kapitalskih trgih pozorno poslušamo, kaj imajo povedati predsedniki centralnih bank. Vse potencialne grožnje in zaplete so trgi absorbirali na krilih rasti dobičkov in nadpovprečne gospodarske rasti, dokler se v začetku oktobra ni zgodil nov popravek. Vsi vpleteni na kapitalskih trgih smo znova v podobnih razmerah kot ob februarskem popravku in sprašujemo se, ali je to popravek ali začetek medvedjega trenda.
In tako pridemo do pričakovanj in načrtovanja prihodnjega leta. Od začetka popravka sta minila dva meseca, kar pomeni, da smo, če je to popravek, približno na sredini do popolnega okrevanja. Tudi če govorimo o medvedjem trendu, smo približno na sredini. In kaj bo pretehtalo? Po govoru predsednika ameriške centralne banke in po sklepnih ugotovitvah na sestankih na srečanju G-20 smo dobili pozitivne signale, kapitalski trgi so okrevali in vse je kazalo, da bodo delniški trgi mogoče že do konca leta pridobili izgubljeno.
Potem se je dobesedno čez noč zgodil obrat in so znova v ospredju trgovinski zapleti med ZDA in Kitajsko, Kitajska pa je vendarle uradno naznanila, da bo upoštevala sprejeti dogovor. V času pisanja tega prispevka znova spremljamo spremembo razpoloženja potem, ko so v Kanadi aretirali finančno direktorico kitajske družbe Huawei. Ob vseh preobratih je dejansko težko izoblikovati jasno podobo, kako bi se lahko kapitalski trgi gibali kratkoročno. Zato je treba pogledati temeljne podatke gospodarstva. Ti kažejo, da je svetovno gospodarstvo v dobri kondiciji, da je zaupanje potrošnika močno, da je brezposelnost majhna in da so vrednotenja delnic po popravku pod dolgoletnim povprečjem. Prav zato menim, da je to popravek in da bikovskega trenda še ni konec.

 

Avtor komentarja je zaposlen v družbi ALTA Skladi, d.d.
Prispevek ni tržno sporočilo ali priporočilo družbe, avtor pa v prispevku izraža lastno mnenje.
Druge informacije so dostopne na spletnem naslovu: https://www.alta.si/sl-si/omejitev-odgovornosti/alta-skladi

NAZAJ NA STROKOVNI VPOGLED