Strokovni članki 10.6.2019

V pričakovanju pozitivnih informacij

Avtor Slavko Rogan

Mešani signali iz dolgotrajne in precej nepredvidljive trgovinske vojne, brexit je že tri leta staro dejstvo, le neznank je iz dneva v dan več (če bi se še tako sprta zakonca ločevala tri leta, sem prepričan, da bi v tem času pozabila vse zamere in se raje pobotala), gospodarstva na podlagi kazalnikov PMI že nekaj časa ne vzbujajo optimizma, padajoči donosi obveznic pa lahko nakazujejo več možnih scenarijev. To je nekaj dejstev, ki so na trg vnesla nekatera tveganja, vlagatelji pa teh tveganj seveda ne spremljajo kar brezbrižno.

Sklenitev uvozno-izvoznega dogovora med ZDA in Kitajsko najbrž še ni tako blizu, saj se mišice še zmeraj napenjajo na obeh straneh. Verjetno je jasno, da gre izključno za bolj dolgoročne strateške interese obeh vpetih držav, saj si želita prevlado in seveda kar največji kos pogače v prihajajoči industrijsko-tehnološki revoluciji. Da gre res za dolgoročne strateške interese držav, ki so nad kratkoročnimi interesi gospodarstva, je mogoče sklepati po tem, da so v sedanjem obsegu gospodarske menjave ameriška podjetja, zajeta v indeksu MSCI USA, bolj odvisna od Kitajske, kar pomeni, da v tej igri ZDA precej več tvegajo. Samo za primerjavo, kitajska podjetja v indeksu MSCI China so močneje odvisna od ZDA le v treh sektorjih (tehnologija, energija in industrija), obratno pa je ta izpostavljenost tako sektorsko kot po deležu precej večja.

Proizvodni kazalnik (PMI) v Evropi pada že od začetka leta 2018, najnovejši podatek se je ustavil pri vrednosti 47,9, kar je najnižje v letu in pol. Storitveni kazalnik je še nad vrednostjo 50, vendar je tudi zanj opazno upadanje. Oba kazalnika nista prepričljiva niti v ZDA, vendar sta pa (še) za malenkost boljša. Upadanje aktivnosti je mogoče najbolj zaznati v avtomobilski industriji, saj se prodaja novih avtomobilov že nekaj časa zmanjšuje. Zanimivo pri tem je, da se kljub upadanju gospodarske aktivnosti stopnja brezposelnosti v tem času ni zvišala. Ob nadaljevanju sedanje gospodarske dinamike bo zanimivo opazovati gibanja in premike na trgu dela. Lahko bi se začela odpirati spirala recesije, saj naraščajoča stopnja brezposelnosti nikakor ne gre z roko v roki s potrošnjo.

Donosi obveznic so zelo skopneli, pričakovanja pa so se povsem spremenila, saj se krepi pričakovanje glede znižanja obrestne mere v ZDA. Trge je ta teden močno pogrel govor predsednika ameriške centralne banke (Fed), »da se bo Fed odzval ustrezno, da obdrži gospodarsko ekspanzijo z močnim trgom dela in inflacijo blizu 2 %«. To ni nič novega, to je Fedova stalnica, kljub temu je prišel ob pravem času na pravem mestu in razveselil trge. Vlagatelji so s tem dobili potrdilo, kar se je nakazovalo na obvezniških trgih z zelo nizkimi donosi do dospetja, da znižanje obrestne mere vseeno ni nemogoč scenarij. Sledila je močna rast delnic. Zelo hitro se je pozabilo na prejšnji dan, ko so zaradi preiskav močno trpela štiri največja tehnološka podjetja, in sicer Google, Facebook, Apple in Amazon. V teh podjetjih se je namreč začela preiskava, saj naj bi ta podjetja s svojo velikostjo izkrivljala konkurenco in onemogočala mala podjetja ter tako končnim uporabnikom/potrošnikom povzročala škodo.

Kakor koli, za tiste najpogumnejše z denarjem v roki je že na voljo kar nekaj priložnosti. Nekatere delnice so se v mesecu dni pocenile za več kot 20 %, še to verjetno bolj zaradi razpoloženja na trgih kot resnejših temeljnih razlogov. Počasen vstop na trg bi se lahko bogato obrestoval.

 

NAZAJ NA STROKOVNI VPOGLED