Strokovni članki 20.8.2019

Zakaj umik iz vzajemnih skladov v denar ni priporočljiv?

  • Če bi v indeks S&P 500 investirali 10.000 ameriških dolarjev na začetku leta 1999, bi se vaša investicija do leta 2018 povišala na skoraj 30.000 ameriških dolarjev, če bi jo vmes seveda pustili nedotaknjeno.
  • Za primerjavo: če bi v istem 20-letnem obdobju (zaradi umika v denar) zamudili 10 najugodnejših dni za takšno investicijo, bi se vaš izkupiček zmanjšal za polovico.

Ste nervozni zaradi zadnjih padcev na borzah in razmišljate, da bi umaknili svoje naložbe v gotovino, dokler najhujše ne mine? Dvakrat premislite.

Res je sicer, da je nemogoče predvideti, kaj se bo z delnicami zgodilo v prihodnje. Rezultati številnih raziskav pa kažejo, da če zamudite najboljše dni na borzi – ne glede na to, kdaj pride do slabih dni – to lahko pomeni pravo katastrofo za vaše dolgoročne izkupičke. Najpogosteje izgubite donos, če se odločite, da boste borzo zapustili, ker vas je prestrašil padec.

V spodnji preglednici si lahko ogledate, kaj bi se dogajalo z 10.000 ameriškimi dolarji, investiranimi v indeks S&P 500, v različnih scenarijih v 20-letnem obdobju od leta 1999 do leta 2018.
 

Če bi omenjenih 10.000 dolarjev ostalo v celoti investiranih, bi investicija zrasla na 29.845 ameriških dolarjev, povprečni letni donos bi torej kar 20 let zaporedoma znašal 5,6 %.

Za primerjavo: če bi zamudili le najboljših 10 dni v tem časovnem obdobju, bi se rast začetne investicije zmanjšala za več kot polovico: po 20 letih bi omenjenih 10.000 ameriških dolarjev naraslo le na 14.895 ameriških dolarjev, povprečni letni donos pa bi znašal 2 %.
Če bi zamudili najboljših 20 ali več dni bi se donos v omenjenem dvajsetletnem obdobju znašel v rdečih številkah.
Najbrž razmišljate, da bi preprosto počakali nekaj tednov, da vidite, kaj se bo zgodilo. Dobro pa je vedeti, da raziskave JP Morgan kažejo, da je 6 od 10 najdonosnejših dni v tem dvajsetletnem obdobju prišlo v roku dveh tednov od 10 najslabših dni.

Na primer: najslabši dan leta 2015 je bil 24. avgust, ko je indeks S&P padel za skoraj 4 %, dva dni zatem pa mu je sledil najboljši dan donosov v letu (spet je šlo za skoraj 4 %).

Če zapustite borzo, se boste najbrž res izognili tudi najslabšim dnem. Ker pa mnoge vlagatelje zajame panika in svoje delnice prodajo, ko so cene že padle, strokovnjaki običajno priporočajo, da ostanete investirani, da ne zamudite porasta.
Indeks S&P je dosegel vrh pri 3025,86 točke. Po dobrem tednu padanja vrednosti je indeks ponovno zrasel za slaba 2%, kar še enkrat več potrjuje, da je prodaja v paniki najslabša rešitev. Če se omejimo na zadnje leto, je kljub zadnjem padcem, rast indeksa še vedno 13,5 %. 
 

 

 

NAZAJ NA STROKOVNI VPOGLED