Strokovni članki 1.4.2020

Poznate metodo tretjin?

Avtor Tomaž Dvořak

V trenutnih razmerah na borzi se verjetno marsikdo vpraša, kaj je najbolje storiti. Je sedaj, ko cene niso več na rekordnih nivojih, pravi čas za vstop na trg? Je smiselno povečati vložek ali še počakati? Kaj naj storijo tisti, ki so že vlagatelji v sklade in kakšen naj bo nasvet za tiste, ki o prvem vplačilu šele razmišljate.

Razmere, kot jih imamo trenutno v gospodarstvu, kjer vrednotenja podjetij niso visoka, inflacija je na nizkih ravneh, centralne banke pa vodijo ekspanzivno, k rasti gospodarstva usmerjene monetarne politike, nudijo dobro osnovo za nadaljnjo rast tečajev na borzah potem, ko se bodo razmere glede coronavirusa (COVID-19) umirile. Splošni gospodarski temelji so namreč solidni, trenutna korekcija, ki je posledica t.i. eksternega šoka zaradi strahu pa je bila kar precejšnja, vendar nič nenavadnega, saj smo podobne razmere in reakcije borz videli tudi ob izbruhu ebole, SARSA in recimo ptičje gripe. Ravno te pretekle izkušnje pa kažejo, da so bili negativni gospodarski vplivi relativno kratkoročni, sledilo pa jim je obdobje nadpovprečnega okrevanja. Če bi se podoben scenarij odvijal pri tokratnem izbruhu coronavirusa lahko v drugem ali tretjem kvartalu leta vidimo nadpovprečen odboj gospodarskih kazalnikov, borzni trgi pa se lahko hitro vrnejo v ravnovesje.
Če bomo čakali in upali, da bomo na trg vstopili na najnižji možni točki, bomo verjetno le-to zamudili. Lahko pa verjetnost, da bomo ujeli primerno priložnost, izboljšamo, če nakupe razdelimo na tretjine oziroma uporabimo metodo tretjin. Takšen način investiranja je izjemno preprost, v praksi pa precej učinkovit.

Kako metoda tretjin deluje…
Namesto, da v naložbo vstopimo naenkrat in v celoti, nakup razdelimo na tri dele. V prvem koraku investiramo prvo tretjino in nato nekoliko počakamo. Prav v časih, ko je kratkoročna nihajnost tečajev povečana, bo z enim poskusom težko zadeti pravi trenutek. A ker imamo tri možnosti, se nam lahko že čez nekaj dni odpre boljša priložnost, ko bi po nekoliko boljših pogojih investirali drugo tretjino ter si znižali povprečno nakupno ceno. Zadnji korak, ko bomo investirali še tretji del, izpeljemo šele, ko se razmere na borzah umirijo, nihajnost pa zniža in trgi ponovno najdejo ravnovesje.

… in zakaj bi se za njo odločili?
Kupovanje po tretjinah se lahko za posameznika izkaže za izjemno učinkovito, saj zmanjšuje možnost, da bi celoten znesek investiral ravno v napačnem trenutku. Z razdelitvijo nakupov si lahko zniža tudi povprečno nakupno ceno, kar bi na daljši rok prineslo pozitivne koristi. Metoda tretjin torej poveča možnost, da bi iz časov, v katerih so nekateri prestrašeni, izšel kot zmagovalec.

 

NAZAJ NA STROKOVNI VPOGLED