Strokovni članki 11.5.2020

Stava vlagateljev na višje cene se lahko izjalovi

Avtor Miha Mihalj

Kljub napovedanim omejitvam črpanja je nafte še preveč in do uravnoteženja trga še ni prišlo.

Aprilsko trgovanje z zahodnoteksaško nafto WTI je bilo res zgodovinsko, saj so znotraj enega trgovalnega dne doživeli negativno ceno vse do – 40,32 dolarja za sod, kar se še ni zgodilo v času trgovanja z nafto na blagovni borzi.

Zakaj je prišlo do take ekstremne situacije? Pred zapadlostjo majske terminske pogodbe so vsi udeleženci, predvsem pa špekulanti, prodajali terminske pogodbe, da bi se izognili fizičnemu prevzemu nafte. Hkrati so bile zapolnjene skladiščne zmogljivosti v mestu Cushing v Oklahomi, kjer je točka dobave za nafto WTI. Ob negativni ceni so bili prodajalci in proizvajalci pripravljeni kupcu plačati, da prevzame fizično nafto, pri tem pa se je pojavil večji problem, kam jo uskladiščiti.

Tržna cena se je nato ob koncu trgovanja z majsko pogodbo oblikovala pri ceni deset dolarjev za sod. Sledila je večja nihajnost pri ceni nafte, saj bi se lahko ob naslednji zapadlosti terminske pogodbe spet spopadli z negativno vrednostjo. Da bi se izognili temu je večina investicijskih indeksnih skladov (ETF) konec aprila prodala okoli 30 odstotkov vseh junijskih pogodb in kupila julijske, avgustovske in septembrske. Ta prehod na poznejše pogodbe je razmere na naftnem trgu nekoliko stabiliziral. Cena nafte WTI se je nato zvišala nad 25 dolarjev za sod, medtem ko se je brent zavihtel na 31 dolarjev.

Nepričakovana epidemija koronavirusa je zmanjšala svetovno povpraševanje po nafti za okoli 30 milijonov sodov na dan, kar pomeni, da se svet spopada s preobsežno ponudbo in seveda z nizko ceno. Vrnitev na predkrizno raven bo počasna in postopna, vmes pa se bodo kopičile velike zaloge. Kdaj se bodo »očistile«, je težko napovedati, saj tudi proizvajalci niso zmanjšali proizvodnje v takšnem obsegu, ki bi ga zahteval izpad povpraševanja.

Za zdaj so predvsem ameriška naftna podjetja napovedala za 25- do 30-odstotno znižanje investicij. Nekateri ameriški proizvajalci nafte iz skrilavcev napovedujejo, da bi ustavljeno proizvodnjo lahko obnovili, ko bodo cene nafte presegle 30 dolarjev za sod. Trg za zdaj že verjame, da je preobsežna ponudba nafte dosegla vrh konec aprila in da se bodo zaradi dogovora Opeca + in zmanjšanja proizvodnje po naravni poti (okoli 3,4 milijona sodov na dan zunaj Opeca +) znižale tudi zaloge.

Trenutno je nafte še vedno preveč, zaloge rastejo med 10 in 15 milijoni sodov na dan. Zato se prehitra stava vlagateljev na višjo ceno lahko spet izjalovi. Prej bomo imeli obdobje nizke cene nafte WTI in brent, seveda z visokimi nihaji v obe smeri.

 

NAZAJ NA STROKOVNI VPOGLED