Strokovni članki 25.5.2020

Delniški trg okreva hitreje kot realno gospodarstvo

Avtor Gašper Dovč

Kaže, da bodo kot zmagovalci izšli predvsem investitorji, ki se osredotočajo na tehnološka podjetja v ZDA.

S postopnim rahljanjem ukrepov, katerih namen je bila omejitev pandemije, se počasi prebujajo tudi posamezne ekonomije. Vrednost v četrtek objavljenih anketnih podatkov IHS Markit nakazuje, da se je ekonomska aktivnost v Evropi maja zmanjšala manj, kot je bilo pričakovano.

Kompozitni indeks, ki pokriva tako storitve kot tudi predelovalne dejavnosti, znaša 30,5, kar je precej več od aprilskih zgodovinsko nizkih 13,6. Kljub vsemu objavljene vrednosti še vedno pomenijo fazo krčenja evropskega gospodarstva, s čimer je jasno, da bodo letos države v veliki večini zaznavale upad gospodarske aktivnosti glede na predhodno leto. Kolikšen bo, pa je odvisno od več dejavnikov, tudi od tega, kdaj in v kolikšni meri se bo življenje vrnilo na običajne tirnice.

Glavni ekonomist družbe IH Markit je ob objavi podatkov napovedal, da bo letošnje zmanjševanje v Evropi znašalo okoli devet odstotkov, okrevanje bo počasno in bo trajalo več let, predvsem zaradi premajhnega povpraševanja tudi po koncu zdravstvene krize.

Manj črnogledi so tudi tokrat kapitalski trgi, kar je razvidno iz gibanja borznih indeksov v zadnjih dveh mesecih. Vrednost ameriškega delniškega indeksa S & P ZDA se je od 23. marca, ko beležimo letošnje najnižje vrednosti, v evrih zvišala za 30 odstotkov, vrednost evropskega pa za 22 odstotkov. Tokratna kriza je še dodatno razkrila razlike med posameznimi podjetji, panogami in regijami.

Nemalo podjetij znotraj posameznih industrij je namreč še vedno globoko v rdečih številkah, po drugi strani pa lahko najdemo številna, pri katerih so cene delnic dosegle najvišje vrednosti v vsej svoji zgodovini. Večino teh predstavljajo tehnološka podjetja ter podjetja, katerih izdelki oziroma storitve so podprti z najnovejšimi tehnološkimi rešitvami. Kaže, da bodo prav zaradi tehnologije tudi tokrat kot zmagovalci izšli predvsem investitorji, ki se osredotočajo predvsem na ZDA. Žal bo med poraženci znova Evropa, predvsem zaradi primanjkljaja inovacij in razvoja ter nižje stopnje implementacije razvojnih pobud v realno gospodarstvo oziroma izdelke in storitve. Zaostanek v tej prvini je še najočitnejši ob primerjavi z ZDA in Azijo.

Investitorji seveda še vedno tudi spremljajo podatke o širjenju virusa. Čeprav se zdi, da se v večini držav stanje izboljšuje, je na splošno gledano epidemija še vedno v vzponu. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je pretekli teden število na novo okuženih doseglo najvišji dnevni porast. Tudi zato so na začetku preteklega tedna kapitalski trgi dobili dodaten zagon, ko je biotehnološko podjetje Moderna objavilo pozitivne rezultate kliničnega testiranja cepiva.

NAZAJ NA STROKOVNI VPOGLED