Strokovni članki 9.6.2020

Kdo so možni »povratniki«?

Avtor Gorazd Belavič

Glede na to, da so tako imenovani sektorji »ostanimo doma« že močno zrasli (informacijska tehnologija, zdravstvo), smo se osredotočili na zanemarjene segmente, na primer panoge energije, industrije in financ ter posamezne panoge v okviru potrošnih dobrin: avtomobilska industrija, hotelirstvo, luksuzni izdelki.

Pred točno dvema mesecema, v času stroge karantene in dnevnih novic o novih okužbah s covidom-19 (še pomnite?), sem urednici slovenskega poslovnega časnika potožil, koliko kiksom bomo priča med pandemijo. Eno takšnih »presenečenj« smo analitiki kapitalskega trga doživeli na začetku junija, ko so iz ZDA objavili statistiko s trga dela v maju. Pričakovanja, ki jih zbira Bloomberg, so kazala na zmanjšanje števila zaposlenih za 7,5 milijona, kar pa ni moglo biti dlje od dejanskega povečanja za 2,5 milijona (!). Prepričan sem, da bomo tudi za 10-milijonsko razliko kmalu dobili pojasnilo, bolj kot to pa neverjetna razlika opozarja na potrebno ponižnost vseh udeležencev kapitalskih trgov: tistih, ki v podatkih vidijo le spodbudne informacije, kot tudi tistih, ki so črnogledi.

V družbi Triglav Skladi pozorno sledimo razpletom dogajanja v zvezi s pandemijo in smo se v luči zgornjega odstavka odločili za nekoliko več taktičnega ravnanja. Naša priporočila navadno »zdržijo« mesec oziroma četrtletje, tokrat pa hiter razvoj dogodkov na kapitalskih trgih naravnost sili v pogostejše prilagajanje. Tako smo konec maja s kolegi razmišljali o panogah, ki so zaostale za širšim indeksom. Takrat je bilo namreč že precej jasno, da se je razpoloženje na delniških trgih močno izboljšalo, kar navadno na kapitalske trge zvleče tudi preostale, bolj zadržane vlagatelje. Glede na to, da so tako imenovani sektorji »ostanimo doma« že močno zrasli (informacijska tehnologija, zdravstvo), smo se osredotočili na zanemarjene segmente, na primer panoge energije, industrije in financ ter posamezne panoge v okviru potrošnih dobrin: avtomobilska industrija, hotelirstvo, luksuzni izdelki.

Konkretno – vroči sektorji in vroča podjetja

Ker je za obvladovanje pandemije odločilno zaprtje (nadzorovanje) državnih meja, smo kot možne »povratnike« prepoznali predvsem podjetja iz širšega turističnega segmenta, ki večino prihodkov ustvarijo v eni državi. Primeri takšnih podjetij so Hilton hoteli (70 odstotkov prihodkov ustvarijo v ZDA), Las Vegas Sands (60 odstotkov v Macau), Meituan Dianping (Kitajska), Southwest Airlines (ZDA) in China Eastern Airlines (65 odstotkov na Kitajskem). V finančnem in energetskem sektorju se nam zdijo privlačna predvsem večja finančna podjetja oziroma banke, kot so Wells Fargo, Citigroup, Bank of New York Mellon, BNP Paribas, Unicredit, in Chevron, Total, Royal Dutch Shell med energetskimi podjetji. V sektorju industrije nas trenutno najbolj prepriča letalska in obrambna industrija (Boeing), mešani industrijski portfelj, ki ga ponujata podjetje Eaton in ponudnik poslovnih in ekonomskih podatkov IHS Markit. Identificirali smo tudi dva ponudnika železniškega transporta Norfolk Southern iz ZDA in Rumo iz Brazilije. Med bolj prizadetimi panogami je bila letos tudi luksuzna industrija. V tej imata največ možnosti LVMH (lastnik številnih svetovno znanih blagovnih znamk) in Kering, ki ga poznamo zaradi blagovnih znamk Gucci, Saint Laurent in Puma.

Kaj svetujete malim vlagateljem?

V preteklosti sem že opozoril na zadržanost do vsakršnih skrajnih ravnanj s prihranki. Omenjena podjetja imajo še ogromno izzivov pred seboj in so primerna kot dodatek razpršenemu portfelju, ki malim vlagateljem omogoča doseganje presežne donosnosti, varuje pa pred neprimernimi naložbenimi tveganji.
 

NAZAJ NA STROKOVNI VPOGLED