Strokovni članki 22.6.2020

Gospodarstvo in borzni trg vsak po svoji poti

Avtor Vid Pajič

Pozitivne napovedi za borzo najdemo tudi med velikimi investicijskimi bankami, čeprav negotovosti ni konec.

Zadnje čase se mnogo ljudi praska po glavi, zakaj ob padcu gospodarske dejavnosti, nevarnosti drugega vala covida-19, povišani brezposelnosti in mnogih neznankah na trgu, nekateri borzni indeksi beležijo celo pozitivne donose.

Znano je, da borze odsevajo trenutno dogajanje, in še bolj pomembno, tudi pričakovanja za prihodnost. Ali to kaže na to, da bo trenutna gospodarska slika res naslednje leto že taka, kot da nič ni bilo? Se nam res obeta »V« okrevanje in bo gospodarska dejavnost kmalu taka, kot je bila pred izbruhom virusa in so torej trenutne vrednosti borznih indeksov upravičene?

Mnenja so deljena. Medtem ko nekateri opozarjajo, da najhujše še prihaja, da je borzni trg očitno precenjen in da so investitorji zaslepljeni, pa se jih veliko z njimi ne strinja. Tokrat si poglejmo dejavnike, ki pojasnjujejo razliko med realnim gospodarstvom in borznimi indeksi in zakaj so skrbi o novi korekciji neupravičene.

Za začetek moramo vedeti, da borzni trg ne predstavlja celotnega gospodarstva. Nekateri najbolj prepoznavni in spremljani borzni indeksi so pristranski do zmagovalcev, saj slaba podjetja izpadejo iz indeksa, vanj pa prihajajo nova, uspešnejša podjetja. Ta pristranskost avtomatično izkrivlja sliko. Dober primer so zadnje spremembe, ko so iz nekaterih indeksov izpadla ob koroni močno prizadeta podjetja, vanje pa so prišla podjetja, ki so vezana na delo od doma, rast internetne trgovine in druge trende, ki jih je pandemija zelo pospešila.

Drugi dejavnik, najbrž najpomembnejši, so zelo hitro reagiranje vlad in centralnih bank. Ameriška centralna banka je s svojimi ukrepi zelo dejavna na dolžniških finančnih trgih, njena bilanca pa je vsak dan večja. Povečanje odkupov obveznic je napovedala tudi ECB. Likvidnost na trgih je rekordno visoka in to je ključna razlika s katero od prejšnjih velikih kriz.

Tretji dejavnik je rekordno število neprofesionalnih vlagateljev. Platforme, ki omogočajo brezplačno trgovanje in veliko število ljudi, ki so zaprti doma zaradi ukrepov ob izbruhu virusa, so poskrbeli, da smo v prvem četrtletju dosegli rekordno število malih vlagateljev, ki so neposredno aktivni na borznih trgih. To še dodatno pospešujejo likvidnost.

Trenutno vrednotenje nekaterih podjetij se zdi zelo visoko, vendar lahko o tem beremo že nekaj let. Je čas za prodajo? Za dolgoročne vlagatelje je moj odgovor zagotovo ne. Za špekulante pa morda ne gre pozabiti, da ostaja dejstvo, da tisti, ki želijo tempirati trg, ponavadi izgubijo. Ujeti dno ali vrh vrednosti trga je praktično nemogoče, čeprav se mnogi trudijo. To se je pokazalo tudi ob nedavnem padcu, ko so mnogi prodajali blizu najnižjih vrednosti in potem z zamudo kupovali nazaj in izgubili najboljše dni odboja.
 

NAZAJ NA STROKOVNI VPOGLED