Strokovni članki 29.6.2020

Borza Nasdaq je na zgodovinskem vrhu

Avtor Mitja Baša

Kriza zaradi koronavirusa je bila koristna za podjetja, ki zagotavljajo sodobne tehnološke rešitve.

Spogledujemo se s koncem prvega polletja leta 2020, ki je bilo za marsikoga na finančnih trgih precej stresno in naporno. Po strmih padcih tečajev na delniških trgih, ki so bili posledica pandemije koronavirusa, smo bili od konca marca priča izjemni rasti tečajev, ki se še vedno nadaljuje.

Ker se delniški trgi vedejo tako, da že za več mesecev vnaprej vračunajo oziroma napovedujejo scenarije, ki naj bi se zgodili, to je okrevanje svetovnega gospodarstva, odprtje ekonomij, finančne spodbude in drugi parametri, ki vplivajo na finančne trge, je logično, da so začeli rasti v osrčju razvoja pandemije.

Po izjemni rasti tečajev se zdaj vse več investitorjev sprašuje, ali je to še vzdržno. Na različne kazalnike in vrednotenja se je trenutno zelo težko opreti, ker je slika zaradi zaprtja gospodarstev ter relativno kratkega obdobja okrevanja zelo zamegljena. Lahko pa iščemo argumente v tem, da je koronavirus relativno pod nadzorom, da se obeta zdravilo nekje do začetka prihodnjega leta, ter v izjemni pomoči gospodarstvom, ki so jo omogočile centralne banke, in tudi finančnih spodbudah posameznih držav, ki so bile večje kot ob krizi leta 2008.

Poplava poceni denarja je imela ključno vlogo pri rasti tečajev delnic, vendar imajo vsi ukrepi svoje omejitve. To bo v nadaljevanju vse bolj opazno, zato bo povečalo nihajnost tečajev na borzah. V ZDA je pomemben delež spodbud prejel srednji in nižji sloj prebivalstva, ki pa je skoraj vse kanaliziral v prihranke in torej ne v potrošnjo, ki v ZDA predstavlja okoli 70 odstotkov BDP. Tudi v Evropi so na relaciji Francija–Nemčija sprejeli paket finančnih spodbud, a morajo tako ukrepanje še odobriti vse države članice EU. Veliko držav z razvijajočih se trgov nima niti ekonomske niti finančne moči za sprejemanje velikih finančnih spodbud, kar bo otežilo izhod iz krize.

Pozitivne posledice pandemije koronavirusa pa gotovo vidimo v uporabi tehnoloških platform v trgovini na drobno, družbenih medijih, pretakanju vsebin in videokonferenc na daljavo. Pojav koronavirusa, omejitve in delo od doma so pospešili razvoj in uporabo informacijske tehnologije za nekaj let vnaprej. Posledično so tečaji največjih tehnoloških velikanov v tem obdobju zelo porasli, tehnološki indeks Nasdaq je celo na zgodovinskem vrhu.

Dejstvo je, da so največja tehnološka podjetja zelo dobro pozicionirana, z veliko denarja na računu, z zelo močno bilanco, tako da bodo na račun krize še pridobili tržni delež, tudi s prevzemi tekmecev. Skupno ima pet največjih ameriških tehnoloških družb (po tržni kapitalizaciji – Microsoft, Apple, Amazon, Facebook in Google) več kot 500 milijard ameriških dolarjev denarnih rezerv. To jim lahko omogoči nakup startup podjetij ali mlajših podjetij, ki imajo težave pri financiranju v kriznem obdobju. Ta podjetja si lahko privoščijo najboljše razvijalce programske opreme ter inženirje, kar je dodatna konkurenčna prednost.
 

NAZAJ NA STROKOVNI VPOGLED