Strokovni članki 20.7.2020

IT je vsepovsod, doma pa v ZDA

Avtor Gorazd Belavič

Pomembnosti informacijske tehnologije (IT) v današnjem svetu ni treba posebej predstavljati; dvig učinkovitosti, podpora medsebojni komunikaciji, promptni dostop do informacij. Pomen sektorja se zrcali tudi na kapitalskem trgu: v petih letih do konca lanskega leta je namreč izkazal izjemno donosnost v primerjavi z ostalimi sektorji. 255-odstotni (!) kumulativni donosnosti se je najbližje približal sektor potrošnih dobrin (predvsem po zaslugi donosnosti spletnih trgovin) s 177-odstotno donosnostjo. Klasični sektorji, kot npr. nepremičnine in energija pa so »nemočno« opazovali prevlado podjetij informacijske tehnologije. Letošnje leto je dominantnost sektorja IT le še poudarilo. Karantena je delovala kot vzgonski veter za tehnologijo, ki omogoča delo od doma, elektronsko poslovanje ter spletno nakupovanje. Tako je sektor IT do sredine julija dosegel 116-odstotno donosnost, medtem ko je splošni indeks razvitih trgov MSCI tik pod ravnjo z začetka leta (vse donosnosti so merjene v evrih in vključujejo dividende).

Številni analitiki opozarjajo na pretiran optimizem vlagateljev v sektor IT, zato si velja pogledati, kakšna je z vidika vlagateljev privlačnost omenjenega sektorja. Sektor analiziramo s pomočjo delniškega indeksa MSCI World IT, ki kaže na močno koncentrirano regijsko strukturo. Podjetja s sedežem v ZDA imajo namreč 84-odstotno utež, sledijo japonska s 5-odstotno utežjo, evropski večji IT predstavniki prihajajo z Nizozemske in Nemčije, skupna evropska utež pa znaša približno 10 odstotkov. Omenjeno dejstvo razkriva skrb vzbujajočo sliko Evrope, ki ima na področju IT izrazit zaostanek za ZDA. IT orodja so seveda dostopna vsem in država sedeža takih podjetij ni kaj dosti pomembna (zadnji geopolitični dogodki v zvezi s Huaweiem bi me sicer lahko tudi demantirali), a podjetja, kot sta Apple in Microsoft tvorita s svojimi dobavitelji in kupci čvrste ekosisteme, iz katerih je izhod zaradi soodvisnosti praktično onemogočen. Tega Evropi močno primanjkuje. Nemški SAP se s svojo poslovno programsko opremo približa ameriškima tekmecema, a je kljub vsemu osamljen na stari celini.

Vrnimo se k potencialu, ki ga IT podjetja ponujajo vlagateljem. Poleg privlačnosti poslovnih rešitev je za vlagatelje pomembno tudi, koliko za le-te plačajo. Glede na to, da ZDA predstavlja bistvo IT sektorja, si poglejmo kazalnike vrednotenja na ameriških tehnoloških družbah. Podjetja iz sektorja v tem trenutku kotirajo pri 32-kratniku letnih dobičkov in 5,8-kratniku letnih prihodkov. Številki lahko primerjamo z obdobjem vrhunca »dot-com« balona marca 2000. Takrat je bilo treba za podjetja iz sektorja plačati kar 71 letnih dobičkov in skoraj 8 letnih prihodkov. Primerjavo lahko normiramo in omenjena količnika delimo z istim količnikom splošnega indeksa (MSCI USA). Tako ugotovimo, da je trenutni P/E količnik IT sektorja za tretjino višji, medtem ko je bil marca za kar 150% višji od P/E količnika splošnega indeksa (trenutni P/S količnik IT sektorja je 2,4-krat višji, marca 2000 pa je bil 3,4-krat višji od P/S količnik splošnega indeksa). A IT podjetja niso le »cenejša« kot leta 2000, primerjava pokaže, da so tudi dobičkonosnejša od povprečnega ameriškega podjetja: neto marža IT sektorja je trenutno enkrat višja od neto marže splošnega indeksa, marca 2000 pa je bila »zgolj« 40%. Vrednotenja torej kažejo, da (še) nismo v evforičnem območju, globlje razumevanje pomena IT - učinkovitejše poslovno odločanje, nudenje boljše uporabniške izkušnje in večjega dosega potencialnih strank - pa razkriva, da ta sektor še ni rekel zadnje besede.

NAZAJ NA STROKOVNI VPOGLED