Strokovni članki 10.8.2020

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Avtor Gašper Dovč

Za nami je večina pomembnejših objav poslovnih rezultatov za zadnje četrtletje. Do konca julija je 63 odstotkov vseh podjetij, ki so vključena v ameriški delniški indeks S&P 500, objavilo rezultate, mnoga med njimi pa tudi svoja pričakovanja za preostanek leta.

Pričakovano so ustvarjeni rezultati nadpovprečno odstopali od napovedanih. Jasno je, da v luči razmer pandemije vlada precejšna negotovost tudi med analitiki, ki podrobneje spremljajo posamezna podjetja in zanje objavljajo svoje napovedi.

Na veselje vlagateljev so bili analitiki tokrat nadpovprečno pesimistični, saj so podjetja v povprečju objavila rezultate, ki močno presegajo napovedi. Tako je kar 84 odstotkov podjetij preseglo napovedi v smislu dobička, kar je nad petletnim povprečjem oziroma predstavlja celo največji delež od leta 2008 dalje.

V povprečju so rezultati za skoraj 22 odstotkov višji od napovedi, kar je tudi največje preseganje od leta 2008 dalje.

Izmed sektorjev so se najbolje odrezala podjetja, ki se ukvarjajo s tehnologijo, sledijo jim podjetja iz sektorja materialov in zdravstva, vsi z več kot 90-odstotnim deležem podjetij, ki so presegla napovedi. Še posebej so vlagatelje navdušila tehnološka podjetja oziroma podjetja, katerih poslovni model močno temelji na novih tehnologijah.

Ne preseneča, da letos ta podjetja izkazujejo nadpovprečno donosnost tudi na kapitalskih trgih, cene mnogih izmed njih so na zgodovinsko visokih ravneh. Tržna kapitalizacija delnic skupine, imenovane tudi FAANGM (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google in Microsoft), tako skoraj dosega skupno kapitalizacijo kanadskega delniškega indeksa S&P TSX, nemškega DAX, francoskega CAC, italijanskega MIB, španskega Ibexa in angleškega UK FTSE 100. Kar je danes realnost, je bilo še pred leti nepredstavljivo. Trenutna zdravstvena kriza je s tem dokončno potrdila novo, tehnološko realnost.

Vrednostno so rezultati podjetij seveda slabši od predhodnih let, tako se je, denimo, agregatna prodaja znižala za skoraj deset odstotkov glede na primerljivo obdobje lani. Zaradi močnega padca cen nafte najbolj podjetjem iz energetskega sektorja, v povprečju za kar 50 odstotkov. Zaprtje gospodarstva je močno udarilo tudi industrijska podjetja (25-odstotni upad prihodkov od prodaje) ter sektor trajnih potrošnih dobrin z več kot 16-odstotnim znižanjem.

Posledično se je močno znižala dobičkonosnost, saj je le podjetjem javne oskrbe in zdravstva uspelo povečati čisti dobiček, v povprečju pa podjetja zaznavajo kar 35 odstotni padec dobička. Kljub vsemu na delniških trgih še vedno prevladuje optimizem, ki pa je, roko na srce, v številnih pogledih spodbujen s stimuli centralnih bank in tokrat tudi od posameznih držav oziroma vlad.
 

NAZAJ NA STROKOVNI VPOGLED