Strokovni članki 3.3.2017

Just SNAP it!

Avtor Andraž Antonič

Pa smo ga dočakali. Mnogi niso verjeli, mnogi so dvomili in mnogi tudi verjetno na skrivaj upali, da bo zadnja ura odbila tudi ameriškim tehnološkim »turbo samorogom«, kot v silicijevi dolini pravijo mladim podjetjem, ki po tržni kapitalizaciji presežejo milijardo dolarjev.

Včeraj je na borzi v New Yorku s kotacijo pričela družba SNAP, katere delnica nosi istoimensko oznako (SNAP). Družba uporabnikom nudi aplikacijo za pošiljanje vizualnih vsebin, ki se po določenem časovnem intervalu avtomatično izbrišejo in jih ni mogoče kopirati. Na začetek kotacije so se dobro pripravili tako pri družbi SNAP, kot tudi na New Yorški borzi. Prvi so navkljub tehnološkemu značaju družbe (Snap svoj posel po novi definiciji opredeljuje kot »camera business«) za kotacijo izbrali borzo v New Yorku, čeprav je za tehnološka podjetja primarna izbira vedno borza Nasdaq. Za korak v to smer so se pri Snapu odločili zaradi nekoliko slabega renomeja borze Nasdaq pri zadnjih nekaj splavitvah delnic, saj so imeli pri borzi večje tehnične in tudi vsebinske težave. V izogib nevšečnostim na prvi dan trgovanja so na New Yorški borzi v dneh pred splavitvijo celo uvedli nekaj dnevno testno okolje, kjer so lahko člani borze že sklepali navidezne posle z delnicami podjetja Snap. Gre za korak, ki ga borze v praksi praktično nikoli ne izvedejo v takem obsegu.

Včeraj zjutraj so vlagatelji s strani podjetja Snap dobili končen podatek o IPO (prva ponudba javnosti) ceni. Le-ta je navkljub napovedim o razponu med 14 in 16 dolarji poskočila na kar 17 ameriških dolarjev, kar je dalo družbi Snap tržno kapitalizacijo okoli 20 milijard dolarjev. Družba, ki je v IPO prospektu navedla, da v preteklosti ni beležila dobička (lani 515 milijonska izguba), ga prav tako trenutno ne beleži in daje veliko možnosti scenariju, da dobička nikoli v prihodnosti ne bo ustvarila, je s tem vrednotena 2-krat višje kot Facebook in 4-krat višje kot Twitter. Navkljub že tako astronomskim vrednotenjem, je bilo po informacijah tesno vpletenih v IPO, povpraševanja po delnicah dovolj (govora je o 10-kratne »prevpisu«), da bi pri družbi Snap delnice prodali po 19 dolarjev in več. Toda v družbi so se očitno želeli izogniti »Facebook scenariju«, kjer smo bili v prvih mesecih trgovanja priča močnemu padcu vrednosti delnic na borzi v primerjavi z IPO ceno, vlagatelji pa so hitro obtožili vodstvo Facebooka, da so IPO ceno v želji po zaslužku postavili previsoko.

Vsi IPO kupci so se prav tako zavezali k prepovedi prodaje delnic za obdobje 180 dni, kar je občutno več od povprečja, ki se običajno vrti okoli meseca dni.

Avtor komentarja je zaposlen v družbi ALTA Invest d.d..
Prispevek ni tržno sporočilo ali priporočilo družbe ALTA Invest d.d., avtor pa v prispevku izraža lastno mnenje.
Avtor ni lastnik omenjenih delnic.
ALTA Invest d.d. in z njo povezane osebe so lahko lastnice omenjenih delnic.
Nadzorni organ za ALTA Invest d.d. je Agencija za trg vrednostnih papirjev.
Ostale informacije so dostopne na: www.alta.si/razkritja

NAZAJ NA STROKOVNI VPOGLED