Katero podjetje bo zmagalo na SP 2018

Svetovno prvenstvo v nogometu, ki ga letos gosti Rusija, je v polnem zamahu. Četrtfinale je za nami, Belgija, Hrvaška, Anglija in Francija pa se bodo pomerili za dve mesti v velikem finalu. Prvenstvo je postreglo s kar velik presenečenj, med drugim pa so Nemci, Španci, Portugalci in Argentinci. Predvsem prve so analitiki posameznih investicijskih hiš uvrščali v finale ali vsaj polfinale, kakor tudi simulacija EA Sportsa.

Poleg milijard navijačev, ki spremljajo svoje reprezentance, pa so nestrpne tudi številne multinacionalke, ki proizvajajo in prodajajo športno opremo. Ali so »stavile« na prave? Večina statistik namreč prepričljivo kaže, da se v času prvenstev pozornost usmeri iz delniških trgov na športne zelenice. Bistveno manj prepričljive pa so statistike, ki bi konsistentno obetale donos posameznih delnic oziroma delniških trgov povezanih z organizacijo in potekom večjih športnih dogodkov. Skratka bolj se splača uživati v tekmah kot pa jih skušati izrabiti za borzni zaslužek. Vendar pa se tudi na letošnjem svetovnem prvenstvu v nogometu morda odpirajo posamične naložbene priložnosti. Logika proizvajalcev športne opreme je namreč naslednja: bolje kot se uvrstijo njegove reprezentance, večje prednosti ima proizvajalec športne opreme za prodajo opreme oziroma dresov posameznih reprezentanc v naslednjem obdobju.

Adidas je sicer v začetku svetovnega prvenstva prevladoval, saj je sponzoriral kar 12 reprezentanc, med katerimi so bili tudi številni favoriti. Tesno za petami je bil ameriški Nike z 10 reprezentancami. A pri tem ne gre pozabiti niti na nekatere manjše proizvajalce, kot so Umbro, Puma, Errea, New Balance in Uhlsport.

V osmino finala je sicer napredovalo osem Adidasovih, pet Nikovih, dve Pumini in ena Hummelova ekipa. Čeprav je v osmino finala napredovalo več reprezentanc pod sponzorstvom Adidasa kot Nike-a, statistika iz skupinskega tekmovanja kaže, da so bile med petimi ekipami z najboljšim rezultatom prav tiste, ki na majicah nosijo kljukico ameriškega proizvajalca.  Za naslov svetovnega prvaka se sedaj merijo tri Nikove ekipe (Hrvaška, Francija in Anglija) in ena Adidasova (Belgija).

S svetovnim prvenstvom pa niso povezani zgolj proizvajalci športne opreme. Eden največjih športnih dogodkov na svetu ima namreč velik vpliv tudi na poslovanje in dobičke nekaterih velikih svetovnih pivovarjev, upravljavcev pubov, stavnic, medijev, telekomunikacijskih podjetij… Skratka, morda se bo svetovno prvenstvo res končalo sredi julija, a konec julija in v avgustu bodo posledice v obliki zaslužkov še naprej precej aktualna tema.

Svetovno prvenstvo odpira tudi različne naložbene priložnosti. Ob začetku prvenstva smo v ALTI pripravili seznam podjetij, ki se pogosteje omenjajo s Svetovnim prvenstvom v nogometu 2018, po zaključeni osmini finala pa smo raziskavo dopolnili še z najbolj aktualnimi podatki.

PRENESITE ALTA SP 2018 RAZISKAVO 

 

Ne spreglejte!

 • Strokovni članki 4.12.2018

  Rast prihodkov, toda maržnost je na udaru

  Skupina Unior je v prvih devetih mesecih letošnjega leta ustvarila 183,8 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar predstavlja 1,7 odstotka več kot v enakem obdobju lani. K temu so pomembno pripomogli tudi ugodna gospodar...

 • Strokovni članki 28.11.2018

  Letos dobiček poganja tudi enkratni dogodek

  Podatki o pretovoru Skupine Luka Koper za prvih devet mesecev letošnjega leta kažejo na stagnacijo. Pregovorili so namreč za 17,6 milijonov ton pretovora.

 • Strokovni članki 26.11.2018

  V pričakovanju razkritja ponudb

  Skupini Intereuropa je v prvih devetih mesecih letošnjega leta prihodke uspelo zvišati za 8 odstotkov na 119 milijonov evrov, rast pa so zabeležili v vseh poslovnih segmentih. Rast na ključnih trgih, torej Sloveniji in n...

 • Strokovni članki 23.11.2018

  Krka ponovno podira rekorde

  Skupina Krka je v prvih devetih mesecih letošnjega leta ponovno uspela podreti svoj prodajni rekord. V tem obdobju so namreč prodali za 971,9 milijona evrov zdravil. Rast prodaje v evrih je bila 4-odstotna, količinska p...

 • Strokovni članki 22.11.2018

  Tudi SAVA RE z odličnim tretjem četrtletjem ujela napovedi

  V prvih devetih mesecih leta je Sava RE poročala 430,3 milijonov evrov kosmatih premij, kar je za 5,2 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Rast se je glede na polletje celo pospešila, obenem pa je rast kosmatih premij...

 • Strokovni članki 22.11.2018

  Situacija v industriji se slabša in to rezultati tretjega četrtletja odsevajo.

  Če je bilo prvo in drugo četrtletje odlično z vidika cen titanovega dioksida, prihodkov in dobička, je tretje četrtletje postreglo s precejšnjim poslabšanjem.

 • Strokovni članki 19.11.2018

  Po dobrem tretjem četrtletju vse na ustaljenih tirnicah

  Kosmate premije so v prvih devetih mesecih leta zrasle za 5,5 odstotka glede na isto obdobje lani in so znašale 820 milijonov evrov. Pri tem je poročana rast celo višja kot je bila zabeležena ob poletju, rast pa je obene...

 • Strokovni članki 26.10.2018

  Skupina Telekom Slovenija zabeležila padec

  Rahlo znižana ciljna cena glede na zadnje poročilo, a v vmesnem času je cena delnice že precej potonila pod našo ciljno ceno.

 • Strokovni članki 5.10.2018

  Napihovanje balona na delniškem trgu. Da ali ne?

  Zaenkrat na delniških trgih ni zaznati napihovanja balona temveč gibanja delniških indeksov zgolj sledijo gospodarskim trendom.

 • Strokovni članki 18.9.2018

  Letos dobiček poganja tudi enkratni dogodek

  Letošnji polletni rezultati Skupine Luka Koper so sledili pozitivni dinamiki iz prvega četrtletja letošnjega leta

 • Strokovni članki 17.9.2018

  Tudi SAVA RE ohranja svoje letne napovedi nespremenjene

  V prvem polletju letošnjega leta je Sava RE poročala 308,6 milijonov evrov kosmatih premij, kar je za 3,7% več glede na enako obdobje lani.

 • Strokovni članki 6.9.2018

  Pogled in pričakovanja do konca letošnjega leta

  Za naprej na krilih zdrave gospodarske rasti, nizke brezposelnosti in pošteno vrednotenih delnic, zremo z optimizmom.

 • Strokovni članki 5.9.2018

  Solidna prva polovica leta za Intereuropo

  Ciljno ceno Intereuropine delnice smo ohranili, vendar pa zaradi visoke rasti znižali priporočilo.

 • Strokovni članki 22.8.2018

  Lepa rast premij, a šibkejša dobičkonosnost

  Skupina Triglav je v prvih šestih mesecih letošnjega leta dosegla 574,8 milijonov evrov kosmatih premij oziroma 4,9 odstotkov več kot lani.

 • Strokovni članki 16.8.2018

  Turčija kot špekulativna priložnost?

  Kaj je Turčijo pahnilo v težave in ali se vlagateljem odpira špekulativna priložnost?

 • Strokovni članki 10.8.2018

  Vročina in delnice

  Spodbudni rezultati vlivajo vlagateljem optimizem in potrjujejo, da so delniške naložbe še zmeraj prava izbira.

 • Strokovni članki 6.8.2018

  Apple in Tesla navdušila

  Tehnološka velikana sta navdušila vlagatelje. V Tesli so na dobri poti, da dosežejo letni proizvodni načrt, Povprečna cena prodanega Iphona pa je poskočila za več kot 100 dolarjev.

 • Strokovni članki 27.7.2018

  Krka ponovno podira rekorde

  Krka nadaljuje pozitivni trend, posledično so v prvem polletju v družbi postavili nov rekordni mejnik.

 • Strokovni članki 24.7.2018

  Telekom Slovenije: Izredno visoke dividende že na računih

  Skupina Telekom Slovenije je v drugem trimesečju nadaljevala dinamiko iz začetka letošnjega leta.

 • Strokovni članki 20.7.2018

  Vzpon »zelene« industrije

  Vlagatelje je očitno navdušila odločitev Kanade za legalizacijo marihuane, podjetja iz »zelene« industrije pa so doživela skokovito rast. Kaj se obeta?