Katero podjetje bo zmagalo na SP 2018

Svetovno prvenstvo v nogometu, ki ga letos gosti Rusija, je v polnem zamahu. Četrtfinale je za nami, Belgija, Hrvaška, Anglija in Francija pa se bodo pomerili za dve mesti v velikem finalu. Prvenstvo je postreglo s kar velik presenečenj, med drugim pa so Nemci, Španci, Portugalci in Argentinci. Predvsem prve so analitiki posameznih investicijskih hiš uvrščali v finale ali vsaj polfinale, kakor tudi simulacija EA Sportsa.

Poleg milijard navijačev, ki spremljajo svoje reprezentance, pa so nestrpne tudi številne multinacionalke, ki proizvajajo in prodajajo športno opremo. Ali so »stavile« na prave? Večina statistik namreč prepričljivo kaže, da se v času prvenstev pozornost usmeri iz delniških trgov na športne zelenice. Bistveno manj prepričljive pa so statistike, ki bi konsistentno obetale donos posameznih delnic oziroma delniških trgov povezanih z organizacijo in potekom večjih športnih dogodkov. Skratka bolj se splača uživati v tekmah kot pa jih skušati izrabiti za borzni zaslužek. Vendar pa se tudi na letošnjem svetovnem prvenstvu v nogometu morda odpirajo posamične naložbene priložnosti. Logika proizvajalcev športne opreme je namreč naslednja: bolje kot se uvrstijo njegove reprezentance, večje prednosti ima proizvajalec športne opreme za prodajo opreme oziroma dresov posameznih reprezentanc v naslednjem obdobju.

Adidas je sicer v začetku svetovnega prvenstva prevladoval, saj je sponzoriral kar 12 reprezentanc, med katerimi so bili tudi številni favoriti. Tesno za petami je bil ameriški Nike z 10 reprezentancami. A pri tem ne gre pozabiti niti na nekatere manjše proizvajalce, kot so Umbro, Puma, Errea, New Balance in Uhlsport.

V osmino finala je sicer napredovalo osem Adidasovih, pet Nikovih, dve Pumini in ena Hummelova ekipa. Čeprav je v osmino finala napredovalo več reprezentanc pod sponzorstvom Adidasa kot Nike-a, statistika iz skupinskega tekmovanja kaže, da so bile med petimi ekipami z najboljšim rezultatom prav tiste, ki na majicah nosijo kljukico ameriškega proizvajalca.  Za naslov svetovnega prvaka se sedaj merijo tri Nikove ekipe (Hrvaška, Francija in Anglija) in ena Adidasova (Belgija).

S svetovnim prvenstvom pa niso povezani zgolj proizvajalci športne opreme. Eden največjih športnih dogodkov na svetu ima namreč velik vpliv tudi na poslovanje in dobičke nekaterih velikih svetovnih pivovarjev, upravljavcev pubov, stavnic, medijev, telekomunikacijskih podjetij… Skratka, morda se bo svetovno prvenstvo res končalo sredi julija, a konec julija in v avgustu bodo posledice v obliki zaslužkov še naprej precej aktualna tema.

Svetovno prvenstvo odpira tudi različne naložbene priložnosti. Ob začetku prvenstva smo v ALTI pripravili seznam podjetij, ki se pogosteje omenjajo s Svetovnim prvenstvom v nogometu 2018, po zaključeni osmini finala pa smo raziskavo dopolnili še z najbolj aktualnimi podatki.

PRENESITE ALTA SP 2018 RAZISKAVO 

 

Ne spreglejte!

 • Strokovni članki 20.7.2018

  Vzpon »zelene« industrije

  Vlagatelje je očitno navdušila odločitev Kanade za legalizacijo marihuane, podjetja iz »zelene« industrije pa so doživela skokovito rast. Kaj se obeta?

 • Novice 4.7.2018

  Sprememba pri načinu zaračunavanja stroškov izpolnitvenega pomočnika

  Izpolnitveni pomočnik AK Jensen je spremenil način obračunavanja provizije, ki se po novem lahko zaračuna tudi v valuti EUR in ne izključno v valuti trga, kjer se je izvršil posel.

 • 2.7.2018

  Priložnosti svetovnega nogometnega prvenstva

 • Novice 19.6.2018

  Kaj narediti z delnicami Gorenja? Prodati ali obdržati?

  Delničarji Gorenja imajo še do vključno torka 26. junija čas za sprejem prevzemne ponudbe kitajske skupine Hisense.

 • Strokovni članki 7.6.2018

  Italija lahko premika finančne trge

  Zaključek politične krize v Italiji je pomagal tudi evropskim borzam, ki so se vrnile na pot proti doseženim vrhovom iz začetka leta.

 • Strokovni članki 5.6.2018

  Zakaj se je znižal dobiček Uniorja?

  Marže Uniorja so v prvem četrtletju na prvi pogled trpele, vendar pa je treba pri primerjavi upoštevati tudi nekatere enkratne dejavnike

 • Strokovni članki 5.6.2018

  Dobremu začetku leta pomagala dva enkratna dogodka

  Skupina Luka Koper je v prvem četrtletju uspela povečati prihodke in tudi dobiček. Vendar pa so bili rezultati manj močni, kot prvotno implicirajo številke.

 • Strokovni članki 31.5.2018

  Prevzem AS spremenil tudi pogled na Savo Re

  Dobiček Save Re se je v prvem četrtletju prepolovil, vendar pa višina kupnine, ki jo bo Generali plačal za konkurenčno zavarovalnico Adriatic Slovenica, spreminja pogled tudi na ostale slovenske zavarovalnice.

 • Strokovni članki 31.5.2018

  Italija na tapeti

  Medtem, ko se v Sloveniji šele pripravljamo na parlamentarne volitve, lahko pri naših zahodnihi sosedi že nekaj časa spremljamo napeto politično situacijo.

 • Novice 29.5.2018

  Ponudba za Gorenje je tu! Kaj boste naredili s kupnino?

  Kitajska skupina Hisense je pričakovano objavila ponudbo za prevzem Gorenja, za delnico pa ponujajo 12 evrov.

 • Strokovni članki 25.5.2018

  ZDA in Kitajska vse bližje trgovinskemu dogovoru

  Podjetniški giganti so v zadnjih dneh med seboj sklepali milijardne dogovore, Wall Street pa je bil v polnem zagonu.

 • Strokovni članki 24.5.2018

  Krka za začetek leta podrla prodajni rekord!

  Prodajni rezultati Krke so bili v prvem letošnjem četrtletju rekordni, družba pa je na dobri poti, da morda celo preseže letošnje načrte.

 • Strokovni članki 22.5.2018

  Zakaj smo dvignili ciljno ceno za Intereuropo

  Začetek letošnjega leta je bil za Intereuropo eden najboljših v zadnjih nekaj letih, doseženi rezultati pa nad pričakovanji.

 • Strokovni članki 21.5.2018

  Zavarovalnica Triglav z dobrim uvodom v leto

  Delničarji Zavarovalnice Triglav so lahko z začetkom letošnjega leta zadovoljni. Skupina Triglav je v prvem četrtletju ustvarila 23,2 milijona evrov dobička, delničarjem pa se obetajo tudi lepe dividende.

 • Novice 18.5.2018

  Novo: Modelski portfelj - ne zamudite priložnosti in prilagodite svoj portfelj!

  Biti v pravem trenutku na pravem mestu je mnogokrat izredno pomembno. Še zlasti, ko govorimo o naših prihrankih in naložbah.

 • Strokovni članki 17.5.2018

  Cinkarna Celje podira rekorde

  Cinkarna Celje je imela konec marca že za 54 milijonov evrov denarnih sredstev, ki jih bodo v družbi deloma porabili tudi za izplačilo rekordnih dividend.

 • Strokovni članki 17.5.2018

  Kaj je kupoval Buffett: Apple, Tevo in Monsanto!

  Berkshire je po novem že drugi največji delničar Appla, v prvem četrtletju pa je naložbo v tehnološko družbo krepko povečal.

 • Strokovni članki 17.5.2018

  Borze se počasi spet krepijo

  Z najavo prevzema Gorenja se je okrepila tudi likvidnost na domači borzi ter tečaji slovenskih borznih podjetij.

 • Strokovni članki 15.5.2018

  Luka Koper - znižana ciljna cena, a še vedno z nakupnim priporočilom

  Skupina Luka Koper je v letu 2017 ustvarila 211,4 milijona evrov, kar je šest odstotkov več kot leto prej in rahlo pod načrti uprave.

 • Strokovni članki 15.5.2018

  Delničarjem Telekoma visoke dividende

  Delničarji Telekoma Slovenije bodo z letošnjimi dividendami zagotovo zadovoljni. Namesto prvotno predlaganih 6,3 evra za delnico bo namreč po potrjenem nasprotnem predlogu Slovenskega državnega holdinga Telekom Slovenije...