Podjetja presenečajo, delničarjem pa se obetajo lepe dividende

Pozitivna dinamika iz začetka leta se je pri največjih slovenskih borznih podjetjih prevesila tudi v tretje letošnje četrtletje. Rezultati večine  slovenskih blue chipov so bili tako skladni z našimi pričakovanji, videli pa smo tudi nekaj pozitivnih presenečenj. Še posebej dobiček Krke bo letos lepo poskočil. Rast poslovanja podjetij pa posledično znižuje vrednotenje trga, saj borzni indeks SBI TOP trenutno kotira že pod 10-kratnikom letnih dobičkov.

»Potencialni donosi na Ljubljanski borzi tako po naših ocenah še vedno ostajajo, čeprav so se glede na lansko leto večinoma znižali. A pri tem je potrebno dodati tudi še zelo lepe oziroma atraktivne donose, ki jih lahko v prihodnjem letu pričakujejo delničarji večine najvidnejših slovenskih borznih družb,« povzema Sašo Stanovnik, glavni ekonomist Skupine ALTA.

 

Slovenske delnice - obveščanje

ALTA je edina borzna hiša v Sloveniji, ki redno in ažurno spremlja najvidnejše slovenske borzne družbe ter pripravlja podrobne analize slovenskih »blue chipov«.  S prijavo na Slovenske delnice boste prejemali četrtletne komentarje rezultatov in napovedi za Krko, Petrol, Luko Koper, Zavarovalnico Triglav, Savo RE, Telekom Slovenije, Gorenje, Intereuropo in Cinkarno Celje, četrtletni zbirni pregled slovenskih delnic s priporočili KUPI, DRŽI in PRODAJ ter občasne komentarje v primeru, da bi katera od aktualnih zgodb lahko imela pomemben vpliv na ceno delnic. 

Želim prejemati vsebino Slovenske delnice

V TOP IZBOR za zadnje letošnje četrtletje smo tako vključili delnice Luke Koper, Save Re in Krke, nakupno priporočilo pa imajo tudi delnice Petrola, Cinkarne Celje, Telekoma Slovenije in Zavarovalnice Triglav. »Cinkarna Celje je letos postregla z odličnimi rezultati, nad našimi pričakovanji iz začetka leta pa je bilo tudi poslovanje Luke Koper.  Pri Petrolu smo denimo zvišali priporočilo iz drži na kupi, saj se je v vmesnem obdobju cena delnice na borzi znižala. Podobno velja za Gorenje, vendar pa je pri velenjski skupini tveganj več, obenem pa se je potencial v zadnjih dneh že zmanjšal,« pregled slovenskih delnic povzema Sašo Stanovnik.

Z delnicami slovenskih borzni podjetij, lahko trgujete tudi preko mobilne aplikacije ALTA APP, preko katere imate na enem mestu pregled nad vsemi vašimi delnicami na vašem trgovalnem računu pri ALTA Invest.

 

ALTA App

ALTA App

Pregled slovenskih delnic, v katerem so poleg nakupnih in prodajnih priporočil vključeni tudi komentarji za delnice Krke, Luke Koper, Petrola, Telekoma Slovenije, Save Re, Zavarovalnice Triglav in Gorenja, je na voljo tudi v ALTA APP.

 

Podjetje  Borzna oznaka Priporočilo Ciljna cena Datum zadnje analize
Cinkarna Celje           CICG KUPI 248,00 22.11.2017

Za Cinkarno Celje je rekordnih prvih devet mesecev, pozitivni pa so tudi obeti za prihodnje leto. V prvih devetih mesecih letošnjega so v celjskem metalurgu ustvarili rekordnih 143,6 milijona evrov prihodkov, kar je bilo 9 odstotkov bolje kot v enakem lanskem obdobju in 27 odstotkov nad načrti. Situacija na trgu titanovega dioksida je še vedno več kot ugodna, saj cene pigmenta močno rasejo. Trg pigmenta titanovega dioksida zaradi ugodnega gospodarskega okolja namreč še naprej zaznamuje naraščajoče povpraševanje na eni strani ter omejena ponudba na drugi.
 

Podjetje Borzna oznaka Priporočilo Ciljna cena Datum zadnje analize
Gorenje                       GRVG KUPI 6,2 10.11.201

Gorenje je letošnje leto začelo relativno obetavno. Rezultati prvega in drugega četrtletja so bolj ali manj sledili zastavljenim ciljem, predvsem obetavni pa sta bili rast prodaje pod blagovno znamko ASKO in krepitev prodaje inovativnih ter premijskih aparatov. Tudi makro okolje je ugodno za ciklična podjetja in delnice. Je pa res, da so konkurenčni pritiski v panogi ves čas zelo močni. Toda tretje četrtletje je postreglo z razočaranjem. 

 

Podjetje           Borzna oznaka Priporočilo Ciljna cena Datum zadnje analize
Intereuropa                 IEKG DRŽI 2,0 21.11.2017

Za Intereuropo je zagotovo uspešnih prvih devet mesecev letošnjega leta, saj so v koprskem logistu rast prodaje uspeli zabeležiti na vseh poslovnih področjih. V primerjavi z enakim lanskim obdobjem so se prihodki zvišali za okoli osem odstotkov in dosegli 110 milijonov evrov. Prodaja, EBITDA in dobiček iz poslovanja so v prvih devetih mesecih leta dosegli med 77 in 85 odstotki načrtov za celotno letošnjo leto in lahko rečemo, da je Intereuropa na dobri poti, da letošnje načrte doseže.  

 

Podjetje                    Borzna oznaka Priporočilo Ciljna cena Datum zadnje analize
Krka                               KRKG KUPI 64,00 20.11.2017

Zaradi prihoda novih zdravil je Krka napovedala močnejšo drugo polovico leta 2017 na zahodnih tržiščih, te napovedi pa se že uresničujejo. V tretjem letošnjem četrtletju je Krka v primerjavi z enakim obdobjem lani zabeležila skoraj desetodstotno rast prodaje, pri čemer pa je rast poganjala prav Zahodna Evropa. Devetmesečni EBITDA je znašal 229 milijonov evrov ali 28 odstotkov več kot lani v enakem obdobju. Za visokih 37 odstotkov je bil višji tudi čisti dobiček, ki je pri 110,1 milijona evrov že presegel tistega, ki so ga v Krki ustvarili v celotnem lanskem težavnem letu. 

 

Podjetje          Borzna oznaka Priporočilo Ciljna cena Datum zadnje analize
Luka Koper                   LKPG KUPI 43,00 27.11.2017

Pozitivna dinamika se je v Luki Koper nadaljevala tudi v tretjem letošnjem četrtletju. Prihodki upravljavca koprskega pristanišča so se v prvih devetih mesecih zvišali za dobrih šest odstotkov in dosegli 158,6 milijona evrov. Čisti devetmesečni dobiček se je okrepil za petino in dosegel skoraj 40 milijonov evrov, pri čemer pa je bila rast v tretjem četrtletju na medletni ravni kar 30-odstotna. 
 

Podjetje         Borzna oznaka Priporočilo Ciljna cena Datum zadnje analize
Petrol                             PETG KUPI 399,00 20.11.2017

Vse boljša potrošniška klima v Sloveniji in ugodno ekonomsko okolje sta svoj pečat pustila tudi na letošnjem poslovanju Skupine Petrol. V primerjavi z enakim lanskim obdobjem se je količinska prodaja proizvodov iz nafte povečala za 8,3 odstotka, dobiček iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) pa je ob devetmesečju znašal 122,5 milijona evrov oziroma 11 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju. Petrol je tako na dobri poti, da uresniči svoje napovedi ter leto 2017 konča s 74,7 milijona evrov čistega dobička in 150 milijoni evrov EBITDA. 

 

Podjetje Borzna oznaka Priporočilo Ciljna cena Datum zadnje analize
Pozavarovalnica Sava POSR KUPI 20,00 20.11.2017

Skupini Sava Re je v prvih treh letošnjih četrtletjih uspelo povečati kosmate premije za skoraj pet odstotkov na 409 milijonov evrov, rast premij pa je bila nad pričakovanji. Toda na drugi strani so v tretjem četrtletju leta 2017 močno zrasle tudi škode. Pozavarovalni segment je tako zaradi orkanov v ZDA tako utrpel večje škode, zavarovalni del pa so prizadele toče v Sloveniji. 

 

Podjetje Borzna oznaka Priporočilo Ciljna cena Datum zadnje analize
Telekom Slovenije          TLSG KUPI 96,00 20.11.2017

Prihodki nacionalnega telekomunikacijskega operaterja so bili v prvih devetih mesecih letošnjega leta v skladu z našimi pričakovanji, pri čemer so v prvi polovici leta pričakovanja presegli, v tretjem četrtletju pa so bili nekoliko pod pričakovanji. Vsekakor pa je pozitivno, da Telekom Slovenije preko novih virov prihodkov več kot uspešno kompenzira padec klasičnih prihodkov. Tretje četrtletje je bilo rahlo šibkejše, a vseeno je Telekom Slovenije po devetih mesecih še vedno na dobri poti, da doseže načrte za leto 2017. Uprava družbe je za celotno leto 2017 napovedala 718 milijonov evrov prihodkov, 207 milijonov evrov EBITDA in 41,3 milijona evrov čistega dobička, v prvih treh četrtletjih pa so dosegli med 75 in 77 odstotki teh načrtov.  

 

Podjetje Borzna oznaka Priporočilo Ciljna cena Datum zadnje analize
Zavarovalnica Triglav ZVTG KUPI 30,70 20.11.2017

Zavarovalnica Triglav je tudi v tretjem letošnjem četrtletju nadaljevala z močno rastjo premij. V prvih devetih mesecih so v največji slovenski zavarovalni skupini zbrali 777 milijonov evrov premij oziroma osem odstotkov več kot v enakem obdobju lani.  Obenem so bili brzdani tudi stroški. Toda na drugi strani so tudi Zavarovalnici Triglav rezultate bremenili višji škodni dogodki, dobičku pa ni pomagalo niti okolje nizkih obrestnih mer. Vseeno je čisti dobiček Skupine Triglav v prvih devetih mesecih znašal 52,3 milijona evrov, kar je le nekoliko manj kot v prvih devetih mesecih lanskega leta.

 

 

Brezplačno si prenesite pregled slovenskih delnic. 

Prenesite pregled slovenskih delnic  

Ne spreglejte

 • Strokovni članki 20.3.2018

  Rekordni rezultati Cinkarne, delnica pa podcenjena

  Rezultati v zadnjem lanskem četrtletju kažejo na odlične pogoje v panogi, za delnico pa ohranjamo nakupno priporočilo.

 • Strokovni članki 20.3.2018

  Delnico Gorenja bodo poganjale špekulacije o iskanju stratega

  Kratkoročno bodo na ceno delnice Gorenja verjetno bolj kot trenutni rezultati vplivale informacije, špekulacije in dezinformacije glede iskanja strateškega partnerja.

 • Strokovni članki 14.3.2018

  Zakaj smo zvišali ciljno ceno za Petrol?

  Dobiček Skupine Petrol nad napovedmi uprave in našimi pričakovanji, spodbudni pa so tudi načrti za 2018.

 • Strokovni članki 9.3.2018

  Spodbudne napovedi in zvišana pričakovanja za Savo Re

  Zaradi bolj ambicioznih načrtov bomo zvišali naša pričakovanja za Savo Re, za zdaj pa ohranjamo tudi nakupno priporočilo.

 • Strokovni članki 9.3.2018

  Novi odpisi odnesli dobiček Intereurope

  Odpisi na Hrvaškem in BiH so negativno presenetili vlagatelje.

 • Strokovni članki 7.3.2018

  Leto zaključeno tik pod milijardo premij

  Največja slovenska zavarovalnica delničarjem še vedno ponuja visok dividendni donos.

 • Strokovni članki 11.1.2018

  Investicijska strategija 2018

  Leto 2018 se na borzah začenja s pozitivnim sentimentom, ki je na trgih prevladoval tudi skozi praktično celotno lansko leto, ugodne razmere pa bi se morale nadaljevati tudi letos.

 • Strokovni članki 28.11.2017

  Večji pretovor, višji dobiček in višja ciljna cena

  Z večjim pretovorom in višjimi maržami iz poslovanja se je opazneje zvišal tudi čisti dobiček Luke Koper, posledično pa tudi naša ciljna cena.

 • Strokovni članki 24.11.2017

  Intereuropa z višjim dobičkom in prihodki

  V koprskem logistu so letos uspeli prodajo povečati na prav vseh poslovnih področjih.

 • Strokovni članki 23.11.2017

  Cinkarni se obeta se rekordno leto

  Za Cinkarno Celje je rekordnih prvih devet mesecev, pozitivni pa so tudi obeti za prihodnje leto.

 • Strokovni članki 21.11.2017

  Kaj rast dobička in prihodkov pomeni za delnico Krke?

  Krka že po devetih mesecih presegla lanski dobiček

 • Strokovni članki 21.11.2017

  Triglav nadaljuje z močno rastjo premij

  Zavarovalnica Triglav je tudi v tretjem letošnjem četrtletju nadaljevala z močno rastjo premij.

 • Strokovni članki 21.11.2017

  Kaj rast dobička in prihodkov pomeni za Petrol

  Vse boljša potrošniška klima v Sloveniji in ugodno ekonomsko okolje sta svoj pečat pustila tudi na letošnjem poslovanju Skupine Petrol.

 • Strokovni članki 21.11.2017

  Lepa rast premij, a žal tudi škod

  Skupina Sava Re je v prvih treh letošnjih četrtletjih zabeležila rast kosmatih premij v praktično vseh segmentih z izjemo pozavarovanj, rast premij pa je bila nad našimi pričakovanji.

 • Strokovni članki 15.11.2017

  Gorenje bo ponovno iskalo strateškega partnerja

  Uprava Gorenja bo aktivno iskala strateške povezave, ki lahko privedejo tudi do vstopa v lastništvo.

 • Strokovni članki 27.10.2017

  Rezultati niso prinesli presenečenj, a delnica ostaja nizko vrednotena

  Zaradi nižjih stroškov financiranja in boljšega poslovanja hčerinskih ter skupaj obvladovanih podjetij se je čisti dobiček Telekoma Slovenije povzpel za skoraj tretjino.

 • Strokovni članki 15.9.2017

  Odlični rezultati iz Celja

  Cinkarna Celje je v prvi polovici leta presegla naša pričakovanja in tudi načrte uprave. Polletni rezultati nakazujejo na odlično leto, posledično pa znajo biti takšne tudi dividende v prihodnjem letu.

 • Strokovni članki 4.9.2017

  Kako je presenetila Intereuropa

  Zaradi boljših rezultatov, bilance in višjih vrednotenj primerljivih podjetij smo zvišali ciljno ceno za delnico Intereurope.

 • Strokovni članki 4.9.2017

  Delničarje Luke Koper razveseljujejo novi rekordi

  Luka Koper je v drugem letošnjem četrtletju ustvarila rekordne prihodke, dobiček pa je presegel naša pričakovanja.

 • Strokovni članki 28.8.2017

  Petrol še naprej lepo na začrtani poti

  Skupina Petrol je na dobri poti za dosego svojih planov postavljenih za leto 2017, očitno pa bo družba tudi rahlo presegla naša začetna pričakovanja.

Za naročila ali osebni nasvet pokličite naše posrednike

Pri oddaji naročila je zaradi identifikacije vedno potrebno navesti ključne osebne podatke (ime, priimek, naslov, EMŠO ali davčno številko).

Sandra Bulajić
Borzna posrednica

sandra.bulajic@alta.si

01 3 200 381

Urška Jenčič
Vodja oddelka klasičnega trgovanja

urska.jencic@alta.si

01 3 200 398

Janez Kožuh
Borzni posrednik

janez.kozuh@alta.si

01 3 200 392

Saša Mohorko
Borzna posrednica

sasa.mohorko@alta.si

01 3 200 397