Kje na Ljubljanski borzi se še skrivajo priložnosti

Prvih osem mesecev letošnjega leta se je izteklo popolnoma po željah delničarjev največjih slovenskih borznih podjetij. Večina družb je letos ponovno izplačala visoke oziroma celo rekordne dividende, osrednji borzni indeks SBI TOP pa je poleg tega samo do konca avgusta pridobil visokih 13 odstotkov. Tudi rezultati podjetij so spodbudni, podjetja izboljšujejo poslovanje, prihodki in dobički pa rastejo. »Ker so bili rezultati boljši od naših pričakovanj, posamezne spremenljivke postale bolj predvidljive (predvsem v zavarovalniškem sektorju) oziroma so se zvišala tudi vrednotenja primerljivih podjetij, smo pri nekaterih borznih družbah zvišali naše ciljne cene,« po zaključku objav polletnih rezultatov pravi Sašo Stanovnik, glavni ekonomist Skupine ALTA.

Resnično pozitivno presenečenje letošnjega leta je bila Krka, kjer je solidnemu prvemu četrtletju sledilo odlično drugo četrtletje. »V Krki so še konec lanskega leta opozarjali, da  zna biti prva polovica leta šibkejša, a naj bi sledila močnejša druga polovica. Z doseženimi rezultati v prvih šestih mesecih je bil torej narejen kontrast lanskemu letu, ko je Krka negativno presenetila svoje delničarje in vlagatelje,« ocenjuje Stanovnik. Kot še dodaja je z ustvarjenim dobičkom letos pozitivno presenetila tudi Luka Koper, nad pričakovanji pa so bili tudi prihodki Zavarovalnice Triglav in Gorenja. A pri slednjih dveh je bila nekoliko pod pričakovanju dobičkonosnost poslovanje. »A ker te razlike niso bile občutne smo rezultate obeh družb ocenili kot skladne s pričakovanji,« še pravi Stanovnik.

Slovenske delnice - obveščanje

ALTA je edina borzna hiša v Sloveniji, ki redno in ažurno spremlja najvidnejše slovenske borzne družbe ter pripravlja podrobne analize slovenskih »blue chipov«.  S prijavo na Slovenske delnice boste prejemali četrtletne komentarje rezultatov in napovedi za Krko, Petrol, Luko Koper, Zavarovalnico Triglav, Savo RE, Telekom Slovenije, Gorenje, Intereuropo in Cinkarno Celje, četrtletni zbirni pregled slovenskih delnic s priporočili KUPI, DRŽI in PRODAJ ter občasne komentarje v primeru, da bi katera od aktualnih zgodb lahko imela pomemben vpliv na ceno delnic. 

Želim prejemati vsebino Slovenske delnice

V top izboru za tretje letošnje četrtletje smo v ALTI ohranili Luko Koper in Zavarovalnico Triglav, kjer še vedno vidimo velik potencial. Prav tako pa imajo nakupna priporočila tudi delnice Telekoma Slovenije, Krke in Save Re. Pri Petrolu smo morali priporočilo znižati na drži, a ne zaradi poslovanja, ki pričakovano ostaja močno in stabilno, temveč ker je cena delnice  ujela našo ciljno ceno.

Z delnicami slovenskih borzni podjetij, lahko po novem trgujete tudi preko ALTA APP, prve slovenske mobilne aplikacije, preko katere imate na enem mestu pregled nad vsemi vašimi delnicami, ki jih imate na trgovalnem računu pri ALTI Invest in točkami vzajemnih skladov ALTA.

ALTA App

ALTA App

Pregled slovenskih delnic, v katerem so poleg nakupnih in prodajnih priporočil vključeni tudi komentarji za delnice Krke, Luke Koper, Petrola, Telekoma Slovenije, Save Re, Zavarovalnice Triglav in Gorenja, je na voljo tudi v ALTA APP.

 

Podjetje  Borzna oznaka Priporočilo Ciljna cena Datum zadnje analize
Cinkarna Celje           CICG KUPI/DRŽI 205,00 17.3.2017

Cinkarna Celje je uspešno zaključila leto 2016. Tudi v času krize v sektorju je namreč zabeležila podobne prihodke kot v letu 2015, s tem pa tudi nekoliko presegla naša pričakovanja. Preberi več>>
 

Podjetje Borzna oznaka Priporočilo Ciljna cena Datum zadnje analize
Gorenje                       GRVG DRŽI 6,8 26.5.2017

Gorenje je v prvem četrtletju leta zabeležilo 7,1-odstotno rast prihodkov, kar je v veliki meri posledica valutnih gibanj in pa rasti prihodkov ne-temeljnih dejavnosti. Temeljna dejavnost Dom je tako zabeležila 1,2 odstotno rast prihodkov, a pri tem je treba upoštevati, da so v Evropi v panogi prisotni precejšni cenovni pritiski, kar je razvidno tudi iz izkazov drugih primerljivih podjetij, kot je denimo Electrolux. Velja tudi omeniti, da je prodaja pod blagovno znamko Asko zrasla za 22 odstotkov, prodaja premijskih aparatov pa za 13 odstotkov.

 

Podjetje           Borzna oznaka Priporočilo Ciljna cena Datum zadnje analize
Intereuropa                 IEKG DRŽI 1,4 26.5.2017

Intereuropi je v zadnjem letu dni uspelo preobrniti negativne trende glede prihodkov, pri tem pa ji je tudi v prvem letošnjem četrtletju s 5 odstotno rastjo uspelo ohraniti ta pozitivni moment. K rasti so letos prispevali predvsem boljši rezultati v Sloveniji in na ostalih ključnih trgih. Pozitivno je presenetil tudi segment interkontinentalnega prometa, kamor med drugim sodi tudi letalski promet. Na tem področju so načrte presegli za kar 97 odstotkov.

 

Podjetje                    Borzna oznaka Priporočilo Ciljna cena Datum zadnje analize
Krka                               KRKG DRŽI 58,00 12.5.2017

Krki je v prvem letošnjem četrtletju uspelo povečati prihodke za 6,7 odstotka na 321 milijonov evrov. K boljši prodaji je najbolj prispevala Vzhodna Evropa, predvsem pa Rusija, kjer je Krki koristila tudi apreciacija rublja. A na drugi strani so se cenovni pritiski na zahodnih trgih nadaljevali tudi v prvem četrtletju letošnjega leta temu pa je sledil tudi upad marž. Izjema je bila le čista dobičkonosnost prihodkov, ki je ostala na lanski ravni.

 

Podjetje          Borzna oznaka Priporočilo Ciljna cena Datum zadnje analize
Luka Koper                   LKPG KUPI 37,00 16.5.2017

Luka Koper je letošnje leto ponovno začela rekordno. V prvih treh mesecih letošnjega leta je upravljavcu koprskega pristaniška prihodke uspelo povečati za štiri odstotke in s 53,3 milijona evrov postaviti nov četrtletni rekord. K visoki rasti je v prvi vrsti prispeval predvsem večji pretovor kontejnerjev, ki se je zvišal za 9 odstotkov. K uspehu je obenem prispeval tudi za 28 odstotkov večji pretovor sipkih in razsutih tovorov.

 

Podjetje         Borzna oznaka Priporočilo Ciljna cena Datum zadnje analize
Petrol                             PETG KUPI 386,00 19.5.2017

V prvem četrtletju letošnjega leta je Skupina Petrol ustvarila 16,1 milijonov evrov čistega dobička, kar je 15 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju in malenkost več kot smo sami pričakovali. Količinska prodaja proizvodov iz nafte se je zvišala za šest odstotkov, obenem pa so prodali tudi za 61 odstotkov več elektrike in 7,5 odstotka več trgovskega blaga.

 

Podjetje Borzna oznaka Priporočilo Ciljna cena Datum zadnje analize
Pozavarovalnica Sava POSR DRŽI 17,6 22.5.2017

Skupina Sava Re je v prvem četrtletju letošnjega leta zbrala skupno skoraj 160 milijonov evrov premij. Rast premij je bila nad našimi pričakovanji, pozitivni trend pa je Sava Re zabeležila v praktično vseh trgih in segmentih, izjema je bil le segment pozavarovanj, kjer so konsolidirane premije upadle za odstotek.

 

Podjetje Borzna oznaka Priporočilo Ciljna cena Datum zadnje analize
Telekom Slovenije          TLSG KUPI 98,00 15.5.2017

Skupina Telekom Slovenije je v prvem četrtletju letošnjega leta prihodke uspela povečati za 2,4 odstotka na 180 milijonov evrov. K rasti prihodkov Skupine sta prispevala predvsem boljša veleprodaja ter rast na področju širokopasovnih in IT storitev, medtem ko prihodki na področju mobilne telefonije še naprej beležijo upad. Na drugi strani je dobiček iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) upadel za 3,2 odstotka na 50,8 milijona evrov. Vseeno je Telekom Slovenije še naprej na poti, da doseže svoj letošnji cilj, torej 206,8 milijona evrov EBITDA.

 

Podjetje Borzna oznaka Priporočilo Ciljna cena Datum zadnje analize
Zavarovalnica Triglav ZVTG DRŽI 28,5 22.5.2017

Skupina Triglav je v prvem četrtletju letos zbrala za 280,6 milijona evrov bruto zavarovalnih premij in s tem presegla naša pričakovanja. Rast je bila zabeležena v vseh segmentih in tudi na skoraj vseh posameznih trgih. Praktično edina negativna točka ostajajo življenjska zavarovanja na domačem trgu,« prodajne rezultate največje slovenske zavarovalnice.

 

 

Brezplačno si prenesite pregled slovenskih delnic. 

Prenesite pregled slovenskih delnic  

Za naročila ali osebni nasvet pokličite naše posrednike

Pri oddaji naročila je zaradi identifikacije vedno potrebno navesti ključne osebne podatke (ime, priimek, naslov, EMŠO ali davčno številko).

Sandra Bulajić
Borzna posrednica

sandra.bulajic@alta.si

01 3 200 381

Urška Jenčič
Vodja oddelka klasičnega trgovanja

urska.jencic@alta.si

01 3 200 398

Janez Kožuh
Borzni posrednik

janez.kozuh@alta.si

01 3 200 392

Saša Mohorko
Borzna posrednica

sasa.mohorko@alta.si

01 3 200 397