Piškotki
Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Brezplačno si shranite Pregled trgov v razvoju

     (podrobno)

Izpolnite obrazec in prejmite knjižico!

 

V zadnjih dveh stoletjih smo na svetu videli dva velika skoka srednjega razreda, trenutno pa živimo v tretjem razmahu. Toda, če je bila v prvih dveh skokih rast skoncentrirana v Evropi, ZDA in na Japonskem, sedaj rast prihaja iz držav v razvoju. Po nekaterih raziskavah je v srednjem razredu v državah v razvoju že dve milijardi ljudi, ki letno potrošijo 6900 milijard dolarjev. V naslednjih dveh desetletjih se naj bi srednji razred povečal še za dodatno milijardo ljudi, glavnina te rasti pa bo prišla iz držav v razvoju. To utegne povzročiti tudi tektonske premike in veliko prerazporejanje svetovne gospodarske in finančne moči. Prav te trende skuša unovčiti vzajemni sklad ALTA GLOBAL EMERGING, ki je že sedaj sestavni del naložbenih portfeljev številnih vlagateljev in ki lahko po zadnji spremembi naložbene politike fleksibilno investira na tiste trge v razvoju, kjer je pričakovati nadpovprečno rast gospodarstev in kupne moči prebivalstva.

»Čeprav se vedno več znanih svetovnih vlagateljev strinja, da so trgi v razvoju podcenjeni, naložba v hitrorastoča gospodarstva pa utegne biti posel desetletja, je zelo težko napovedati, kdaj bo na teh trgih prišlo do odboja tečajev,« ocenjuje Peter Jenčič, upravljavec vzajemnega sklada ALTA GLOBAL EMERGING in vodja delniških naložb v družbi ALTA Skladi. »Vrednotenja delnic na trgih v razvoju so že zelo nizka in v določenih primerih nakazujejo na izrazito podcenjenost. Toda pri dajanju sodb o resnični privlačnosti trgov v razvoju potrebno vedeti, da bančne delnice predstavljajo skoraj 15 odstotkov indeksa hitrorastočih trgov. Bančne delnice že po pravilu kotirajo pri nižjih večkratnikih kot na primer delnice podjetij iz potrošnega sektorja, ki imajo v indeksih razvitih držav običajno večjo utež,« še dodaja Jenčič.

 

 

Sklad ALTA GLOBAL EMERGING je namenjen širokemu krogu vlagateljev, ki želijo investirati na trge z visokim potencialom donosa, prinaša pa jim možnost neposrednega sodelovanja pri gospodarskem razvoju, industrializaciji, urbanizaciji, demografskih premikih in oblikovanju srednjega razreda v državah s hitro rastočim gospodarstvom.

ALTA E-SKLADI

NOVI E-SKLADI

Preizkusite prenovljene e-Sklade, sodobno platformo za pregled in upravljanje z vašimi naložbami v ALTA vzajemnih skladih.

TRGI V RAZVOJU ALTA

TRGI V RAZVOJU

Vrednotenja delnic na trgih v razvoju so že zelo nizka in v določenih primerih nakazujejo na izrazito podcenjenost. Preberite več >>

Za dodatne informacije pokličite naše investicijske svetovalce:

 
Maja Kralj   01 320 04 15 maja.kralj@alta.si
Janez Srebot   01 320 04 22 janez.srebot@alta.si
Helena Rojc Jarc   01 320 04 24 helena.rojc@alta.si
Samo Sterle   01 320 04 28 samo.sterle@alta.si
Marjana Pestotnik   01 320 04 00 marjana.pestotnik@alta.si
Petra Šebök   02 535 18 00 petra.sebok@alta.si

OMEJITEV ODGOVORNOSTI

ALTA Skladi d.d., Železna cesta 18, 1000 Ljubljana, upravlja Delniški podsklad ALTA GLOBAL EMERGING. Prospekt Krovnega sklada ALTA z vključenimi pravili upravljanja ter dokument s Ključnimi podatki za vlagatelje v slovenskem jeziku je mogoče brezplačno dobiti v elektronski obliki na spletni strani www.alta.si ter v fizični obliki na vseh pooblaščenih vpisnih mestih v času uradnih ur. Pooblaščena vpisna mesta so navedena na spletni strani www.alta.si.

OPOZORILO: Pretekla donosnost naložbe ni pokazatelj njene donosnosti v prihodnosti. Tveganost podskladov je velika, zlasti v krajšem obdobju vlaganja (do pet let). Pri samem neto donosu je treba upoštevati tudi vstopne stroške (najvišji pri navedenem podskladu znašajo 4 odstotke) in izstopne stroške. Najvišji izstopni stroški pri navedenem podskladu znašajo 2 odstotka in se zaračunajo le pri izplačilu sredstev, pri katerem od nakupa oz. dedovanja investicijskega kupona še ni minilo šest mesecev. Izstopni stroški ne veljajo za Varčevalne načrte. Donos tako znižajo vstopni in izstopni stroški.

 

SINTETIČNI KAZALNIK TVEGANJA IN DONOSA

ALTA GLOBAL EMERGING

Ocene tveganj in potencialne donosnosti skladov, prikazane v zgornjih grafičnih prikazih, so pripravljene na podlagi dosedanjih podatkov o poslovanju skladov. Pretekli podatki, ki se uporabljajo za izračun prikazov, niso nujni pokazatelj tveganj v prihodnje. V skladu z dejanskim poslovanjem skladov v prihodnosti se bodo ocene tveganj in potencialne donosnosti lahko spremenile. Najnižja kategorija ne pomeni naložbe brez tveganja. Ostale informacije so dostopne na: http://www.alta.si/Omejitev_odgovornosti_in_piskotki/Omejitve_odgovornosti_za_ALTA_Skladi_dd.